Treća M8 opcija
20

BMW počeo proizvoditi M8 Gran Coupé, prve isporuke u januaru

E. L.
Praktičnija verzija najsnažnijeg BMW-a iz Serije 8 proizvodi se u tvornici u Dingolfingu (Njemačka).

S proizvodnih traka tvornice u Dingolfingu počela je silaziti i treća karoserijska verzija najsnažnijeg BMW-a iz Serije 8, a M8 Gran Coupé publici će se premijerno predstaviti na predstojećem Sajmu automobila u Los Angelesu.

BMW-ov odgovor na slično koncipirane modele koji dolaze iz Porschea, Mercedesa i Audija pokreće 4,4-litarski V8 biturbo motor koji (u verziji Competition) raspolaže sa 625 KS i 750 Nm najvećeg obrtnog momenta. Prijenos snage na obje osovine (xDrive) vrši se posredstvom 8-stepenog automatskog mjenjača.

Spomenute brojke dovoljne su da pet metara dug četverovratni Coupé na 20-inčnim felgama (iza kojih se krije adaptivni ovjes) od 0 do 100 km/h stiže za 3,2 sekunde. Elektronski ograničena najveća brzina iznosi 250 km/h, a s opcionim paketom M Driver 305 km/h. U opciji su i karbonsko-keramičke kočnice.

Isporuke počinju početkom naredne godine, a osnovna cijena u Njemačkoj iznosi oko 167.000 eura. Cijena posebne verzije First Edition koja će biti napravljena u samo 400 primjeraka još nije objavljena.

Vezani članci