Kraj avangarde u BMW-u?
0

BMW-ov glavni dizajner Chris Bangle dao otkaz

Sarajevo-x.com
Chris Bangle
Chris Bangle
Kada je riječ o automobilskom dizajnu sasvim je jasno da je u posljednje vrijeme rijetko koji dizajner uzburkao javnost svojim kreacijama kao što je to činio Chris Bangle u BMW-u. Ipak, nakon svih uspona i padova njegov rad se može označiti uspješnim, a nakon njegovog odlaska iz BMW-a možda će biti i više cijenjen nego do sada.

Ovaj odlučni dizajner iz SAD-a je od 2002. godine, kada je preuzeo vodstvo BMW-ovog dizajnerskog tima, radikalno izmijenio izgled bavarskih automobila, a ulogu žrtvenog janjeta imala je luksuzna Serija 7. Odmah po pojavljivanju Serije 7 usljedile su žestoke kritike na avangardan dizajn koji je konzervativno njemačko tržište, kao i ukupno tržište BMW-a, teško moglo oprostiti. Ipak, evolucijom ostalih modela kao što su Serija 3 i Serija 5, kao i poboljšavanjem dizajna Serije 7, Bangle je postepeno stekao povjerenje BMW-ove publike, a kao vrhunac njegove prihvaćenosti svakako treba istaći atraktivni Z4. Bez obzira na sva osporavanja, neizbježno je priznati da je ovaj 52-godišnji dizajner svojim pristupom u oblikovanju linija karoserije u velikoj mjeri utjecao i na druge proizvođače, ali i dizajnere.

Upravo zbog toga vijest da se Bangle povlači iz BMW-a, ali i generalno automobilskog dizajna, uvelike je šokirala javnost, a ni Bangle niti BMW se nisu rasipali riječima, te su samo u kratkim crtama objasnili da Bangle napšta BMW kako bi slijedio vlastite dizajnerske izazove izvan automobilske industrije.

Čelnu dizajnersku poziciju u BMW-u nakon Banglea preuzet će Adrian van Hooydonk koji ima 44 godine, a koji je ujedno bio jedan od Bangleoviih najbližih saradnika skoro 17 godina, pa je prilično izvjesno da drastičnih odstupanja od dizajnerskog pravca u BMW-u, barem za sada, neće biti.

Vezani članci