Skriven ispod pokrivača
41

BMW objavio teaser modela i5, najavio karavan i potpuno električnu M verziju

D. B.
BMW je otkrio više detalja o potpuno novoj osmoj generaciji Serije 5, koja će debitovati u oktobru ove godine.

BMW je objavio prvi zvanični teaser potpuno električnog modela i5 te je potvrdio da će biti dostupan kao limuzina, ali i kao karavan. Također, potvrđeno je da će sedan dobiti električni performance model iz BMW M odjela.

Teaser prikazuje BMW i5 Sedan ispod pokrivača, no LED svjetla otkrivaju jedinstveni svjetlosni potpis modela. Može se vidjeti i obris velike bubrežaste "rešetke" kao i tradicionalna silueta automobila. Praktičniji i5 Touring stiže 2024. godine.

Tokom BMW-ove godišnje konferencije je predsjednik uprave BMW AG-a Oliver Zipse kazao da će potpuno električni Performance model iz BMW M odjela također biti dio nove ponude BMW Serije 5 Sedana. On je dodao da je i4 M50 bio "najprodavaniji BMW M model u svijetu u 2022. godini", zbog čega se kompanija odlučila na sličnu ponudu baziranu na većem modelu i5. Što se tiče "čistokrvnog " modela M5, on nije spomenuti u saopćenju, no najnoviji izvještaji govore da će koristiti plug-in hibridni pogon.

Pored potpuno električnih modela, kompanija je otkrila više informacija o Seriji 5 s konvencvionalnim pogonom. Ponuda će uključivati benzinske i dizelske opcije s 48-voltnom blagom hibridnom tehnologijom uz plug-in hibride. Iz kompanije navode da će ovo biti najdinamičnija i najudobnija Serija 5 u historiji.

Očekuje se da će u unutrašnjosti biti BMW Curved Display koji će koristiti BMW Operating System 8,5 baziran na Linuxu. Također, pretpostavlja se da će Serija 5 dobiti OS 9.0 nadogradnju baziranu na Androidu u bliskoj budućnosti.

Nova BMW Serija 5 Sedan će se proizvoditi u postrojenju Dingolfing u Njemačkoj pored Serije 7 i 8 te modela iX. Ista fabrika proizvodi električne motore i baterije visoke voltaže za i5. BMW je proizveo više od 10 miliona primjeraka Serije 5 otkako je debitovala prva generacija 1972. godine.