auto
14

BMW na 85. međunarodnom sajmu automobila u Ženevi

Klix.ba
BMW će učestvovati na međunarodnom sajmu automobila u Ženevi od 5. do 15. marta 2015. sa dvije svjetske premijere: BMW serije 2 Gran Tourer, koji nudi sjedišta za sedam osoba, i novi kompaktni BMW serije 1.

BMW M4 Moto GP sigurnosni automobil, prikazat će kako se snaga motora može efikasno povećati koristeći inovativni sistem ubrizgavanja vode – što dovodi do smanjene potrošnje goriva i emisije ispušnih plinova pri punom opterećenju. Zatim su tu i brojne inovativne usluge povezane sa svakim aspektom BMW-a i modela, kao i "myKIDIO", novorazvijeni zabavni sistem za djecu.

BMW serije 1 – do danas širom svijeta prodan u gotovo dva miliona primjeraka – još je oštriji, sportskiji i efikasniji u svom najnovijem izdanju, zajedno sa znatno izmijenjenim dizajnom prednjeg i zadnjeg kraja za verzije s 3 i 5 vrata. Nova ponuda benzinskih i dizelskih motora najnovije generacije donosi dodatne mjere razvijene za smanjenje potrošnje goriva i emisije ispušnih plinova (kombinovana potrošnja goriva: 8,0 – 3,4 litara na 100 kilometara; emisija CO2: 188 – 89 g/km), omogućuje da novi BMW serije 1 kupcima može ponuditi svježi, efikasan izvor snage. Verzija BMW-a 116d EfficientDynamics pogonjena je trocilindričnim motorom od 116 KS, uz prosječnu potrošnju goriva od 3,4 l/100 km i emisiju CO2 od 89 g/km, što ga čini najefikasnijim automobilom u BMW-ovoj ponudi.

BMW serije 2 Gran Tourer pokazuje da je BMW opet stvorio novi segment automobila. Njegova glavna osobina je zadivljujući nivo prostora unutar kompaktnih dimenzija. To je prvi model u premium kompaktnoj klasi koji može smjestiti sedam putnika u tri reda sjedala – uz raskošan i varijabilan prtljažni prostor. Sve to omogućuje BMW-u serije 2 Gran Tourer da zadovolji potrebe mobilnosti mladih porodica i ponudi – zahvaljujući novorazvijenim motorima s turbopunjačima snage od 116 KS do 192 KS (potrošnja goriva od 6,4 – 3,9 l/100 km; emisija CO2: 149 – 104 g/km) i BMW-ovom EfficientDynamics paketu – sportsku dinamiku spojenu s izvanrednom efikasnošću i najnižim emisijama CO2 u segmentu.

BMW M4 Coupe ponovno će voditi flotu sigurnosnih automobila kroz sezonu 2015. MotoGP trka. Pritom, BMW M GmbH-ov coupe visokih performansi postavit će stazu za tehnologiju i inovaciju zahvaljujući inovativnom sistemu ubrizgavanja vode razvijenom za osjetno povećanje snage motora. Ova novorazvijena tehnologija također omogućuje visok nivo efikasnosti, čak i pri punom opterećenju s prednostima u pitanju smanjenja potrošnje i emisije CO2. Sistem ubrizgavanja vode još jednom ukazuje na brojne godine iskustva BMW-a M GmbH u automobilističkim utrkama i njegovu veliku stručnost u razvoju snažnih motora. Istovremeno, automobil nudi vrlo jasan prizor M Automobila koji će uskoro postaviti novo mjerilo za performanse, ekskluzivnost i individualnost.

Uz uspješno predstavljanje električnog BMW-a i3 i plug-in hibrida BMW-a i8, BMW i sad proširuje svoju ponudu usluga usmjeravajući se na svaki aspekt električne mobilnosti i nudeći ih međunarodno. S BMW-om i3 i BMW-om i8, BMW nudi kupcima izbor električnog vozila, ali i kao dio programa 360° ELECTRIC, dodatne proizvode koji osiguravaju da automobili nude dugotrajnu uslugu. ChargeNow je usluga punjenja i plaćanja koja se polako proširuje – zahvaljujući dodatnim novim stanicama za brzo punjenje – i koja omogućuje međunarodno korištenje. BMW i vozači koji koriste trajno parkirno mjesto s priključkom za punjenje naći će odgovarajuće rješenje u ParkNow LongTerm usluzi, dok ParkNow usluga dostupna putem interneta i aplikacija pomaže vozačima pronaći parkirno mjesto kad im je potrebno.

ParkNow nudi parkirna mjesta u stotinama gradova diljem Sjeverne Amerike i omogućuje filtriranje rezultata pretrage prema cijeni, udaljenosti i dostupnosti usluga poput stanica za punjenje i autopraonica. DriveNow nudi mogućnost dijeljenja automobila za više od 390.000 registriranih klijenata u SAD-u i Evropi, a pred predstavljanjem je još jedno međunarodno tržište. Uz to, "second-life" projekti u SAD-u, Njemačkoj i Kini omogućuju litij-ionskim baterijama iz BMW-a i automobila da se koriste kao stacionarni uređaji za pohranjivanje električne energije nakon što im istekne rok upotrebe na cesti.

Ekskluzivni karakter BMW-ovog i8 plug-in hibridnog sportskog automobila bit će dodatno naglašen u martu 2015. s proširenim rasponom standardne opreme i novim opcijama za izgled unutrašnjosti. Standardna oprema BMW-a i8 sad uključuje program Pure Impulse Experience, koji sadrži ekskluzivne ponude iz područja kulture, dizajna, putovanja i gastronomije, koje prate progresivnost i održivost novog premium pristupa BMW-ovog i-odjela.

BMW ConnectedDrive integrira "myKIDIO" aplikaciju u automobil. Pametan program zabave za putnike nazad. Duža putovanja sada postaju zabavna, a ne naporna za djecu, zahvaljujući novoj "myKIDIO" aplikaciji (u početku dostupnoj samo u Njemačkoj).

Aplikacija je dostupna u potpuno integrisanom obliku prvi put u BMW-u serije 2 Gran Toureru i nudi pristup sadržaju poput televizijskih serija, filmova, audioknjiga i audiopredstava na tablet računarima (poput Appleovog iPada). Njome se može upravljati jednostavno i sigurno putem iDrive kontrolera i kontrolnog ekrana kada se mobilni uređaj spoji s automobilom. Tada "myKIDIO" aplikacija dopušta odraslim putnicima da listaju programe koji su odobreni prema godinama gledatelja i odaberu ih te gledaju na povezanim tablet uređajima. To duža putovanja čini ugodnim i za djecu. Odrasli mogu na kontrolnom ekranu u svakom trenutku vidjeti šta djeca gledaju, dok djeca nazad mogu u svakom trenutku na jednostavan način vidjeti informacije o putovanju (poput vremena dolaska, udaljenosti i vanjske temperature) koristeći "BMW Kids Cockpit" sistem za nadzor putovanja.

Vezani članci