Rijetka zvijer
20

BMW M3 CS: Još jedan kolekcionarski automobil?

Klix.ba
BMW će M3 CS napraviti u samo 1.200 primjeraka od čega je 650 primjeraka planirano za evropska tržišta.

I dok u BMW-u već razvijaju M3 naredne generacije, čije bi se produkcijsko izdanje trebalo pojaviti do 2020. godine, Bavarci novim fotografijama žele podsjetiti kako izgleda aktuelni ultimativni M3 CS koji je premijerno predstavljen u novembru prošle godine, a posljednji je u nizu posebnih brojčano ograničenih M3 izdanja koja je BMW-ov M odjel započeo legendarnim modelom E30 M3 Evolution.

U odnosu na novopredstavljene modele M2 Competition i M5 Competition koji nemaju status posebnih izdanja, BMW će M3 CS ponuditi u samo 1.200 primjeraka, a s oznakom CS kupci mogu računati na 50 kilograma lakši automobil u odnosu na standardni M3, što je rezultat intenzivnog korištenja karbona od kojeg je napravljeno nekoliko karoserijskih komponenti među kojima je i zadnji difuzor zraka "posuđen" s modela M4.

CS je dobio i novorazvijeni izduvni sistem, a drugačiji je i komplet 19 i 20-inčnih ojačanih aluminijskih felgi (na kojima su gume dimenzija 265/35 naprijed i 285/30 nazad) koje podsjećaju na rješenje koje BMW koristi na trkaćem modelu M4 DTM. Opciono, tu su i karbonsko-keramičke kočnice.

Ultimativni M3 ne može se dobiti u kombinaciji s ručnim mjenjačem, a posao u vezi s distribucijom obrtnog momenta na zadnju osovinu povjeren je superbrzom 7-stepenom automatskom (M DCT) mjenjaču kojem pomažu dva kvačila. Trolitarski 6-cilindarski biturbo motor u ovom slučaju raspolaže sa 460 konjskih snaga i 600 Nm najvećeg obrtnog momenta, što je dovoljno za ubrzanje od 0 do 100 km/h za 3,9 sekundi i elektronski ograničenih 280 km/h.

Vezani članci