Izuzetno rijedak
30

BMW M1 AHG Studie košta gotovo milion dolara

Klix.ba
(Foto: Klix.ba)
BMW M1 je imao depresivno kratku historiju jer je proizvodnja trajala od 1978. do 1981. godine nakon što je dogovor s Lamborghinijem propao. Kada je BMW predstavio M1 koji je dizajnirao talijanski dizajner Giorgetto Giugiaro, bio je to prvi BMW s motorom smještenim u sredinu. Danas je veoma rijedak i tražen pa je jasno zašto će novog kupca BMW M1 AHG Studie iz 1981. godine koštati gotovo milion dolara.

Ovaj M1 AHG Studie je izuzetno rijedak, jer je jedan od svega 10 primjeraka sa širokom karoserijom, ali je ujedno i jedini s ovakvim dizajnom. Ranije je imao samo jednog vlasnika, a to je direktor AHG-a Peter Gartemann. Restauracija je završena tek nedavno, a od tada je prešao svega pedesetak kilometara.

Mjenjač je također restauriran, a rezervoar goriva iznova napravljen, kao i spremnik uljnih isparenja. Vodena pumpa je poboljšana, postavljena su nova crijeva, a poboljšan je i ovjes. Unikatna boja je uglavnom originalna, samo su sanirana oštećenja od kamenčića.

Automobil sada ima prilagodljivi ovjes, šire naplatke, spojlere uključujući stražnji, sportske bregaste osovine i još mnogo toga.

Ovakav automobil je nemoguće dobiti jeftino, a aktuelni vlasnik traži 930.000 dolara.

Vezani članci