Rezultati ankete
0

Bh. građani voze auta stara preko 10 godina

Sarajevo-x.com
Da su građani Bosne i Hercegovine daleko od životnog standarda prosječnih Evropljana, zorno pokazuju i rezultati ankete "Koliko je star vaš automobil", koja je objavljena na našem portalu.

U anketi je učestvovalo više od četiri i po hiljade ljudi, a odgovori su, u kontekstu trenutne ekonomske i društvene situacije u našoj zemlji, više nego ilustrativni.

Blizu hiljadu i po (31 posto) naših posjetilaca je odgovorilo da vozi automobil koji je star između pet i devet godina, dok je 12 posto onih koji imaju vozila stara između dvije i četiri godine.

Ipak, najveći broj i to 1.933 njih ili 42 posto, prema rezultatima ankete, vozi automobil koji je star 10 i više godina.

Kako je BiH puna kontrasta, ne čudi podatak da u našoj zemlji ima i znatan broj imućnih koji sebi mogu priuštiti novo vozilo, s obzirom da je 688 ili 15 posto učesnika ankete odgovorilo da posjeduje automobil koji je star tek dvije godine ili manje.

Do slične statistike došla je i agencija GfK BH koja je provela istraživanje tržišta u prvoj polovini prošle godine, a rezultati su pokazali da je prosječna starost automobila u našoj zemlji 16,2 godine. Kada su u pitanju novi automobili, Bosanci i Hercegovci na prvom mjestu biraju vozila marke Škoda, zatim Volkswagen te Renault. Ispitivanja su pokazala da svaki peti automobil na našim cestama jeste Golf II, koji se prestao proizvoditi 1992. godine.

Ipak, ekonomska kriza koja već mjesecima hara svjetskim tržištem najvjerovatnije će pomutiti planove bh. građanima koji su namjeravali kupiti novi automobil. Kako je recesija bacila na koljena automobilsku industriju, tako je i prodaja automobila osjetno opala. Po svemu sudeći, građani su, u strahu od gubitka radnog mjesta, te suočeni sa prestrogim kriterijima prilikom podizanja kredita u bankama, kupovinu novog četverotočkaša odgodili za neka bolja vremena.