auto
0

Bh firme posjetile sajam automehanike u Istanbulu

FENA
Istanbul
Istanbul
U organizaciji Podsekretarijata privrede Turske i Ambasade Turske u BiH petnaest predstavnika firmi iz BiH,Vanjskotrgovinske komore BiH i Autoklastera BiH posjetili su jedan od najvećih sajmova autodijelova u Evropi, "Automehanika 2007." koji je održan od 17.do 22.aprila u Istanbulu.

Čehajić Midhat, sekretar Autoklastera BiH, saopćio je da su obavljeni bilateralni razgovori s predstavnicima turskih kompanija koje su većinom iskazale potrebu povezivanja s našim firmama u istorodnoj djelatnosti da bi uspješniji i zajednički izašli na svjetsko tržište.

Upriličen je i prijem kod generalnog sekretara Podministarstva i predsjednika Aktaš grupe Aktaš Šahapa koji je omogućio posjetu bh. delegacije. U razgovorima je istaknuta potrebu većeg povezivanja s našim izvoznim firmama i u tom smislu već za dva mjeseca organizirat će prijem bh. delegecije, gdje bi se konkretno razgovaralo o mogućnostima povećanja izvoza. U tu inicijativu, napominje Čehajić, uključile su se i ostale zemlje regije.

Generalni konzul BiH Jusuf Pušina primio je dio bh. delegacije i to onih firmi koji su pokazale poseban interes za saradnju s javnim preduzećima Turske kao što su Gradski saobraćaj, Željeznice Turske. Naši proizvodi, prekidači, odbojnici mogu naći mjesto u upotrebi u ovim javnim preduzećima.

U tom smislu obećano je da će naš kozulat učiniti maksimalne napore da se dođe do početka realizacije ovih poslovnih aranžmana.