Transport do garaža
23

Bentley predstavio Dezervator, lift za automobile namijenjen luksuznom tornju u Miamiju

D. B.
Bentley je u aprilu 2021. godine najavio da će u Miamiju izgraditi najveći stambeni toranj na američkoj plaži, a svaki apartman će imati svoju garažu. Sada je poznato i kako će se automobili transportovati u zgradi visokoj 228 metara.

Rješenje za toranj u Miamiju je lift Dezervator, koji je proizvod Bentleyjevog partnera, kompanije Dezer Developments. Ovaj lift je namijenjen za jedan automobil i transportovat će automobile do garaža vlasnika na svakom spratu, uključujući i posljednji 61. sprat.

Vožnja liftom započinje samom ulaskom vozila u zgradu. Svi automobili će biti opremljeni RFID tagom koji automatski omogućava pristup zgradi i aktivira svjetlosne upute do mjesta zaustavljanja, nešto poput automatske autopraonice.

Nakon toga hidraulični sistem hvata automobil za točkove i povlači ga u robotski šatl, koji potom podiže automobil zajedno s vozačem do željenog sprata i garaže. Određeni dio "putovanja" će omogućiti vozaču da uživa u pogledu.

Kada stigne do željenog sprata, Dezervator će se zaustaviti i pokron okrenuti kako bi vozilo moglo ući u garažu. Apartmani na istočnoj strani zgrade imaju garaže površine 144 kvadratna metra, tako da ima dovoljno mjesta za četiri vozila. Apartmani na zapadnoj strani će na raspolaganju imati garaže površine 106 kvadratnih metara, odnosno prostor za tri automobila. Svaka garaža će biti opremljena punjačima za električna vozila.

S izgledom tornja se moguće bolje upoznati putem virtuelnog toura.

Osnovna cijena apartmana u tornju iznosi 4,2 miliona dolara, a završetak radova se očekuje 2026. godine.