Isporučeno 11.206 vozila
11

Bentley ostvario rekordnu prodaju u 2020. godini uprkos pandemiji koronavirusa

D. B.
Bentley je saopćio da je 2020. godina bila najbolja u historiji kada je riječ o prodaji, uprkos pandemiji koronavirusa.

Bentley je prošle godine prodao 11.206 automobia širom svijeta, a to je povećanje od 2 posto u odnosu na 2019. godinu. Kompanija je priznala da je prognozirala mnogo veću prodaju za 2020. godinu prije pojave koronavirusa, ali su novi modeli u proteklih 12 mjeseci ipak osigurali rast i rekordnu prodaju u historiji kompanije koja traje 101 godinu.

Postrojenje u Creweu je zatvoreno u martu 2020. godine tokom prvog lockdowna te nije radilo gotovo tri mjeseca, a potom je uslijedilo otvaranje 50 posto kapaciteta i to je trajalo devet sedmica. Međutim, zahvaljujući promjenama u postrojenju, promjenama određenih procesa i uspješnim mjerama društvenog distanciranja, potražnja u 2020. godini je zadovoljena.

Amerika je i dalje najbolje Bentleyjevo tržište, a u Kini je zabilježen rast od 48 posto. Ipak, u Velikoj Britaniji je došlo do pada od 22 posto, ali prodaja na domaćem tržištu i dalje čini 10 posto ukupne prodaje.

Prošle godine su se pojavili novi Flying Spur i obnovljeni SUV Bentayga. Luksuzni terenac je činio 37 posto ukupne prodaje te je tako postao najprodavaniji model, dok Continental GT i GT Convertible zajedno čine 39 posto prodaje.

Kada je riječ o godini pred nama, u Bentleyju su oprezno optimistični. Prvi korak ka nastavku uspjeha je novi Bentayga Hybrid, jedan od devet novih modela planiranih za ovu godinu. Cilj Bentleyja je da do 2030. godine postane potpuno elektrificirani brend.