Radi uštede prostora
26

Automobile će na aerodromu Gatwick parkirati autonomni roboti

Klix.ba
Britanski aerodrom Gatwick će započeti tromjesečno testiranje autonomnih robota kako bi bolje iskoristio svoj parking.

Autonomni roboti će se početi koristiti u augustu ove godine i to na parkingu Zone B namijenjenom dužem ostavljanju automobila.

Robota je razvila i proizvela francuska kompanija Stanley Robotics te mu je dala nadimak Stan. Ovaj robot funkcioniše poput viljuškara te podiže automobil s tla i transportuje ga do mjesta za parking.

Vozači dovoze automobil do kabine u blizini parkinga gdje pomoću ekrana osjetljivog na dodir potvrđuju booking. Automobili se potom skeniraju zbog dimenzija, nakon čega ih roboti transportuju na odgovarajuća parking mjesta.

Na ovaj način više nema potrebe da vozač otvara vrata kako bi izašao iz automobila, a time se oslobađa prostor za parkiranje više automobila na istom prostoru nego kada automobile parkira čovjek. Trenutno u Zoni B ima 2.350 mjesta za parking, a tokom testiranja će taj broj biti smanjen na 2.180 jer će preostalih 270 koristiti roboti za vozila koja dovezu.

Ako testiranje bude uspješno, aerodrom Gatwick će proširiti mrežu robota na druge parkinge. U Zoni C i Zoni D će se povećati broj mjesta za parking sa 6.000 na 8.500 zahvaljujući robotima.

Petomjesečno testiranje robota na aerodromu Charles de Gaulie u Parizu je bilo uspješno pa su se počeli koristiti u Lyonu, a potom i u njemačkom Dizeldorfu.