Posjećivat će škole
32

Australci pomoću solarnih panela žele preći 15.000 kilometara Teslinim električnim automobilom

D. B.
Naučnici iz Australije testiraju isprintane solarne panele koji bi trebali omogućiti Teslinom Modelu 3 da pređe 15.100 kilometara tokom putovanja koje bi trebalo početi u septembru.

Cilj naučnika je da potaknu ljude na razmišljanje o koracima potrebnim za zaustavljanje klimatskih promjena.

Projekt Charge Around Australia će napajati Teslin električni automobil Model 3 s 18 isprintanih plastičnih solarnih panela, koje će raširiti pored vozila kada bude potrebno punjenje baterije.

Izumitelj printanih solarnih panela, Paul Dastoor, rekao je da će tim s Univerziteta Newcastle testirati ne samo izdržljivost panela nego i njihove potencijalne performanse za druge primjene.

"Ovo je zapravo idealan test u kojem ćemo dobiti informacije o tome kako bismo mogli koristiti i napajati tehnologiju na drugim udaljenim lokacijama, npr. u svemiru", izjavio je Dastoor.

Printani solarni paneli su lagana, laminirana PET plastika koja se može napraviti po cijeni manjoj od 8 dolara za kvadratni metar. Paneli su napravljeni komercijalnim printerom koji se prethodno koristio za printanje naljepnica za vino.

Dastoor je rekao da se nada kako će korištenjem panela za punjenje električnog automobila motivisati Australce da bolje razmisle o električnim vozilima, kao i da bi paneli mogli olakšati njihovu "napetost zbog dometa".

"Zajednica traži ovakve odgovore na probleme uključujući klimatske promjene", dodao je on.

Teslin Model 3 će krenuti na putovanje koje će trajati 84 dana, a cilj tima je da posjeti oko 70 škola i upozna studente s onim što budućnost možda donosi.