Visoke ambicije
10

Audi želi dostići maksimalnu proizvodnju modela e-tron do kraja godine

Klix.ba
Proizvodnja Audija e-tron je startala početkom septembra čak i prije predstavljanja, a prema riječima direktora Audija u Briselu Patricka Danaua, do kraja ove godine se očekuje dostizanje maksimalnog kapaciteta proizvodnje.

Logično pitanje je koji je zapravo maksimalni kapacitet prozivodnje u Audijevom postrojenju u Briselu, zvaničnog odgovora nema, ali se pretpostavlja da se radi o proizvodnji 20.000 primjeraka godišnje.

Audi u Briselu proizvodi i baterije, no, električni motori stižu iz Gyora u Mađarskoj. Taj proizvodni kapacitet u Mađarskoj iznosi 400 električnih motora dnevno, a postoji opcija postepenog povećanja proizvodnje. Svaki e-tron je opremljen s dva električna motora.

Donau je rekao da u konačnici proizvodnja ovisi i o novim dobavljačima.

Što se tiče specifikacija Audija e-tron, kombinacija motora zajednički razvija 355 KS i 561 Nm obrtnog momenta. Postoji i boost mod koji privremeno (osam sekundi) isporučuje 402 KS i 644 Nm obrtnog momenta. Od 0 do 100 km/h ubrzava za manje od šest sekundi prije nego dostigne maksimalnih 200 km/h. Dobio je i bateriju od 95 kWh koja omogućava domet od 400 km. Brzim punjenjem se baterija od 0 do 80 posto kapaciteta može napuniti za 30 minuta.