auto
0

Audi u septembru ostvario novi rekord prodaje

Sarajevo-x.com
Potražnja za njemačkim premium automobilima raste širom svijeta: u septembru je ingolstadtski proizvođač sa 120.200 isporuka ostvario porast od, 17,1 procenata, u poređenju s istim mjesecom prošle godine.

Sa 67.200 automobila AUDI AG je povećao svoju evropsku prodaju za devet posto; pri tome je najveći broj primjeraka isporučen u Veliku Britaniju i zemlje Skandinavije. U Sjedinjenim Američkim državama Audi je ostvario rast prodaje od 19,3 posto, dok je septembarska prodaja sa 29.500 isporučenih automobila u Kini dostigla rast od 33,2 posto.

"U Kini je za Audi bio uspješan naročito treći kvartal. Zahvaljujući, između ostalog, proširenim proizvodnim kapacitetima pošlo nam je još jednom za rukom, ostvariti progres u konkurentskom okruženju", izjavio je Peter Schwarzenbauer, član Uprave Audi AG zadužen za prodaju i marketing.

U kumulativu, kompanija se sa 226.000 prodatih vozila (januar-septembar) pozicionirala u zlatnu sredinu. Schwarzenbauer: "Već sa prvom oktobarskom sedmicom postigli smo naš kineski prodajni rekord iz cjelokupne 2010. godine. 2011. ćemo po prvi put dostići brojku od 300.000 primjeraka."

U Njemačkoj je marka s četiri prstena dosegla prodajnu brojku od 20.002 automobila (plus 7,5 posto). Najveće zasluge za ovdašnji, ali i evropski rast prodaje, pripadaju novoj generaciji modela A6 kao i modelu A1.

U Bosni i Hercegovini, ovlaštena mreža Audi trgovaca je plasirala na tržište 29 primjeraka u mjesecu septembru, a najprodavaniji su novi model A6 i Audi Q5.