auto
0

Audi tron-porodica: Nove tehnologije za mobilnost budućnosti

Klix.ba
Strategijski cilj firme Audi je razvijati tehnologije, koje međusobno povezuju zadovoljstvo u vožnji i postojanost. Pri tom se radi o rješenjima, koja omogućuju individualnu mobilnost u ravnoteži sa ekonomijom, ekologijom i zahtjevima Audi kupaca. Kako se ovi prividno suprotstavljeni zahtjevi mogu ujediniti , pokazuje se prije svega u modelima Audi tron-porodice.

Pri tom g-tron stoji za pogone, koji voze sa sintetičkim e-plinom i zemnim plinom i postižu najbolje vrijednosti u CO2-bilansu. Prvi serijski model na putu ka CO2-neutralnoj mobilnosti na duge dionice je Audi A3 Sportback g-tron. Pojam e-tron stoji za konsekventno elektrificiranje pogonske grane. Kao rezultat projekata ispitivanja i razvoja u ovoj oblasti, Audi sa A3 Sportback e-tron dovodi prvi premium kompaktni automobil sa Plug-in hibridnim pogonom u veliku seriju.

Koncipiran kao Plug-in-hibrid A3 Sportback e-tron objedinjuje najbolja svojstva motora sa unutrašnjim sagorijevanjem i elektro-pogona. Know-how, koji je sebi Audi izgradio u hibridnoj tehnologiji, ulazi u njegov koncept. U paralelnoj pogonskoj grani 1.4 TFSI sarađuje sa snažnom E-mašinom. Tečnošću hlađena litijum-jonska baterija smještena je ispred zadnje osovine; ona sprema 8,8 kWh energiju, dovoljnu za 50-kilometraski na čisto električni domet.

Sa svojih 150 kW (204 KS) sistemske snage i 350 Nm sistemskog obrtnog momenta Audi A3 Sportback e-tron je sportsko premium-kompaktno vozilo. Ono iz mirovanja ubrzava za 7,6 sekundi do 100 km/h i postiže maksimalnu brzinu od 222 km/h. Ukupan domet iznosi 940 kilometara, a čisto električni domet 50 kilometara.

Prema ECE-normi prosječna potrošnja na 100 km iznosi samo 1,5 litar benzina, analogno CO2-ispustu od 35 grama na kilometar. A3 Sportback e-tron će se moći poručivati od kraja 2013. godine.

A3 Sportback g-tron interpretira princip postojane mobilnosti na novi način sa putokazom u budućnost. Njegov 1,4 litarski TFSI koristi e-plin vještački proizvedeno gorivo, koje je hemijski posmatrano skoro identično sa zemnim plinom i time se može dostavljati preko mreže zemnog plina. Ovo gorivo koje marka sa četiri prstena proizvodi u svom novo sagrađenom objektu u Werlte u Emslandu je CO2-neutralno. Njegovi polazni sastavni dijelovi su voda i ugljendioksid, njegova obrada se odvija isključivo sa regenerativno proizvedenom strujom. Još u ovoj godini će A3 Sportback g-tron biti na raspolaganju kupcima.

Idealni laboratorij za razvoj nove tehnologije je moto sport, a najteže testno polje je 24-satna trka Le Mans. Prošle godine je Audi sa R18 e-tron quattro u Sartheu postigao historijsku duplu pobjedu sa jednim hibridnim trkaćim automobilom koji jasno pokazuje koju snagu može na cestu donijeti elektrificiran pogon.

Koncepcijski LMP1-prototip je beskompromisni trkaći automobil, ali u mnogim područjima on skriva potencijale za kasniju upotrebu u serijiskoj proizvodnji. V6-TDI od Le Mans pobjednika 2012.god. daje više od 375 kW(510 KS) i 850 Nm na zadnje točkove. Jedinica motor-generator na prednjoj osovini (MGU) brine kod ubrzanja na izlazu iz krivine za konstantnu snagu od 150 kW. Za to ona koristi energiju koju je dobila kod kočenja i za kratko vrijeme spremila u tromasenom spremniku. Ako su aktivne obje E-mašine na prednjoj osovini, LMP1-prototip je na putu sa quattro pogonom.

Pored R18 e-tron quattro, Audi je prošle godine postavio na točkove drugi Hightech-automobil čisto električno pogonjen sportski automobil visoke učinkovitosti, Audi R8 e-tron. On za 4,2 sekunde ubrzava iz mirovanja na brzinu 100 zaustavlja se kada je krajnja brzina do 200 km/h. Njegove obje E-mašine pokreću zadnje točkove sa sveukupno 280 kW snage i 820 Nm obrtnog momenta.

Konstruisan od aluminija i plastike (CFK), ojačane nitima ugljenika, multimaterijal Space Frame od Audi R8 e-tron prezentira najnoviju ultra laku tehnologiju. Generalno, ovaj sportski automobil visokih performansi pokazuje u svim svojim poljima ono što se tehnički može stvoriti. Sve komponente su projektovane da bi se dostigle maksimalne performanse i domet. Od sakupljenih informacija iz ovog projekta sada profitiraju svi serijski razvoji Audija.

Pumpa za toplotu klimatizira unutarnji prostor i agregate štedeći struju. I aerodinamika je optimirana na maksimalnu efikasnost. Sa R8 e-tron, Audi-inžinjeri su usvojili sve važne teme vezane za elektromobilnost.

Nosilac tehnologije sasvim drugog profila je Audi A1 e-tron. On je koncipiran kao specijalist za urbane, gusto naseljene prostore. Njegova E-mašina daje maksimalnu snagu od 85 kW. Baterija sprema 13,3 kWh i čini mogućim radij djelovanja od 50 kilometara. Na dugim turama, motor sa unutrašnjim sagorijevanjem u zadnjem dijelu vozila isporučuje snagu od 25 kW(34 KS), dopunjuje E-mašinu pomoću jednog generatora. Audi sa A1 e-tron učestvuje u šest njemačkih regija u pilot-projektu „ Izlog elektromobilnosti“ Savezne vlade, da bi sakupio dalja iskustva u praksi.

A3 Sportback g-tron i A3 Sportback e-tron već pokazuju koliko je Audi portfolio tehnologija spremna za postojanu mobilnost. Audi će brzo na tržište dovesti dalje automobile koji su putokaz za budućnost.