{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Audi smanjuje potrošnju goriva svojih modela

S
13.5.2009. u 18:58
0
3
Audi smanjuje potrošnju goriva svojih modela
0
Audi smanjuje potrošnju goriva svojih modela
Kako se Audi zalaže za smanjenje potrošnje goriva i emisije CO2, od drugog kvartala ove godine će njegovu Modularnu platformu za poboljšanje učinkovitosti dopuniti nove tehnologije: bordcomputer sa programom učinkovitosti i sistem start-stop. Do 2012. godine Audi će smanjiti potrošnju goriva svojih modela za 20 procenata.
S Modularnom platformom za poboljšanje učinkovitosti Audi kombinuje nisku potrošnju goriva sa velikim užitkom vožnje i suverenim sportskim karakterom.
Sada donosi još dvije efikasne tehnologije: sistem start-stop i bordcomputer s programom učinkovitosti. Ova dva sistema predstavljaju dopunu serijskom sistemu rekuperacije, koji prilikom kočenja i u slobodnom hodu pretvara mehaničku energiju u električnu i pohranjuje je u akumulator.

Prednosti sistema start-stop najviše dolaze do izražaja u gradskoj vožnji. Tada dolazi do značajnog smanjenja potrošnje goriva uz istovremeno rasterećenje vozača: kada se vozilo zaustavi i ručica mjenjača nalazi u poziciji praznog hoda (ler) odnosno vozač oslobodi pedalu kuplunga, sistem će zaustaviti rad motora. Pritiskom na pedalu kuplunga motor se ponovno pokreće. Sistem start-stop reaguje brzo, ali jedva primjetno: već u trenutku kada vozač postavlja ručicu mjenjača u brzinu, motor je ponovno postigao broj obrtaja praznog hoda.

Sistem start-stop Audi kombinuje sa učinkovitom tehnologijom baterije i promišljenim menadžmentom energije - kako bi se funkcija održala i kod niskih temperatura. Sistem nije aktivan u fazi zagrijavanja motora, da bi se motorno ulje što prije zagrijalo, a sistemi za pročišćavanje izduvnih gasova dostigli svoju radnu temperaturu. Konačno, vozač ima mogućnost da u svakom trenutku pritiskom na taster zaustavi funkciju start-stop sistema.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Kupio/la bih električni automobil:
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: