Kraj jedne ere
124

Audi okončao proizvodnju modela R8, posljednji primjerak ide u muzej

D. B.
Lijepim stvarima uvijek dođe kraj, a to se može reći i za Audi R8, čija je proizvodnja zvanično okončana.

Ova informacija uopće nije iznenađenje jer je njemačka kompanija ranije najavila završetak proizvodnje za prvi kvartal ove godine, no to i dalje ne znači da kraj modela R8 ne ostavlja gorak ukus.

Audi se nije oglasio povodom proizvodnje posljednjeg primjerka, no Top Gear se uvjerio da je posljednji automobil proizveden u postrojenju Böllinger Höfe u Njemačkoj. Riječ je o coupeu R8 V10 Performance Quattro Edition u Vegas žutoj boji s bronzanim felgama i karbonskim paketom.

Posljednji proizvedeni primjerak će imati miran život jer će navodno biti smješten u muzej, kako bi se sljedeće generacije podsjetiti na stare dobre dane. Dugi životni vijek modela R8 je dokaz njegove popularnosti, a kada je zvanično najavljen njegov kraj, kompanija je dobila veliki broj narudžbi te je morala produžiti proizvodnju za nekoliko dodatnih mjeseci.

Podsjećanja radi, R8 je najavljen Le Mans quattro konceptom na Sajmu automobila u Frankfurtu 2003. godine. Privukao je veliku pažnju i sjajne komentare, a produkcijski model je stigao tri godine kasnije te je podigao brend na novi nivo. Također, ovaj model se pojavio u prvom "Iron Man" filmu, a druga generacija je stigla 2015. godine predstavljanjem na Sajmu automobila u Ženevi. Uslijedio je R8 e-tron, koji je kratko postojao.

Ako R8 ikada bude oživljen, vjerovatno će slijediti put modela R8 e-tron te imati potpuno električni model. O tome ima mnogo glasina, a najnovije govore da je "razvoj električnog nasljednika modela R8 u naprednoj fazi".

Vezani članci