Premijera na 24 sata Le Mansa
7

Audi napravio digitalni retrovizor

Klix.ba
Audi je najavio da će njihov takmičarski R18 LMP prototip namjenjen utrkivanju na slavnoj trci 24 sata Le Mansa biti opremljen digitalnim retrovizorom.
Namjena ovakvog retrovizora je da učni vožnju manje stresnom, pogotovo u automobilima poput ovog takmičarskog gdje je preglednost unazad gotovo nikakva. Jasno, digitalni retrovizor projicira sliku ultralagane kamere koja je montirana spolja na krov automobila, a ustvari je riječ o naprednom AMOLED ekranu koji je postavljen na isto mjesto gdje bi inače bio montiran klasični retrovizor sa ogledalom.

Direktor Audi Motorsport odjela, Dr. Wolfgang Ullrich je istakao: "Novi digitalni retrovizor smo radili razna testiranja po danu i po noći, te smo napravili nekoliko načina rada ovog sistema. Čak i kada se suparnik na stazi približi odzada s upaljenim dugim svjetlima slika na digitalnom retrovizoru je odlična, umjesto da pokazuje samo jarko svjetlo, kao što je slučaj sa konvencionalnim retrovizorom.

Audi je već testirao sistem na R8 prototipovima i koristit će ga po prvi put na R18 prototipu na ovogodišnjem izdanju slavne trke 24 sata Le Mansa.