Najpopularniji pogon na sve točkove
0

Audi lider u premium 4x4 segmentu

Sarajevo-x.com
Nijedan premium proizvođač u svijetu ne proizvodi i prodaje više modela s pogonom na sve točkove od Audija. Tako je u 2010, jubilarnoj godini (“30 godina quattro pogona”), marka s četiri prstena plasirala na tržište ravno 437.792 automobila s quattro pogonom, što znači da je 39% svih Audijevih automobila opremljeno ovom tehnologijom. Kao i u cijelom svijetu, tako je i u Njemačkoj Audi lider u premium 4x4 segmentu, sa prodatih 74.262 primjeraka u protekloj godini.

Najuspješniji Audijev model s quattro pogonom u 2010. godini bio je Audi Q5; ingolstadtski premium proizvođač plasirao je 155.025 ovih modela na svjetsko tržište. S Audijem Q5 hybrid quattro i kompakktnim Q3 marka će u narednim mjesecima proširiti svoju ionako bogatu quattro-paletu u SUV segmentu. Ipak, veliko interesovanje za pogonom na sve točkove ne postoji samo u redovima SUV-kupaca: quattro pogon je, osim u Q-modelima, prisutan i u ostalim serijama – od Audija A3 pa sve do Audija A8. Gototovo jedna četvrtina svih u 2010. godini prodatih automobila opremljena je revolucionarnim quattrom.

"Quattro je jedna od najuspješnijih Audijevih priča, a mogla bi postati i najznačajnije poglavlje u historiji marke", rekao je Peter Schwarzenbauer, član Uprave Audija za prodaju i marketing. "Na našem putu za elektromobilnost mi vidimo sasvim nove perspektive za quattro tehnologiju. Električni quattro budućnosti bit će još pouzdaniji, atraktivniji za vožnju i nadasve efikasniji".

Današnji Audi kupac može birati između čak 130 quattro-modelskih varijanti, različitih karoserijskih izvedbi, motora i mjenjača. Stoga je Audi neprikosnoveni lider po pitanju bogate quattro-palete u premium segmentu. Najnaprednijom verzijom quattro pogona opremljeni su modeli RS 5, A7 Sportback i novi A6.

Audijev quattro-pogon nastavlja nizati pobjede; posljednji razlog za slavlje je pobjeda u izboru za "Auto godine 2011 s pogonom na sve točkove": više od 119.000 čitatelja stručnog časopisa "Auto Bild Allrad" već drugi put zaredom bira Audi A4 i A8 sa quattro pogonom za svoje favorite među 136 vozila u devet kategorija, dok je ovo za marku Audi čak šesta dvostruka pobjeda u nizu.