Bolja aerodinamika
20

Audi E-Tron će opciono imati kamere umjesto retrovizora

Klix.ba
Uoči predstavljanje modela E-Tron spremnog za proizvodnju, Audi je otkrio nekoliko detalja o potpuno električnom crossoveru.

Audi je u slučaju modela E-Tron postigao koeficijent otpora zraka (Cd) od 0,28. Iako to nije impresivno u odnosu na koeficijent otpora zraka kod Volkswagenovog modela XL1 (0,189) ili Mercedesovog CLA 180 BluEfficiency (0,22), treba uzeti u obzir da je E-Tron visok kao i svaki drugi crossover na tržištu. U "najtišem zračnom tunelu na svijetu" je proveo više od 1.000 sati, a to je rezultiralo činjenicom da Audijev električni CUV ima nevjerovatno nizak koeficijent otpora zraka.

Ključnu ulogu su odigrali Audijevi "virtuelni bočni retrovizori", koji će biti ponuđeni kao opcija i to u zemljama u kojoj su legalni. Radi se zapravo o kamerama koje mijenjaju konvencionalne retrovizore zahvaljujući kojima se širina E-Trona smanjuje za značajnih 15 centimetara, a smanjuje se i otpor zraka te buka koju stvara vjetar.

Snimci kamera se prikazuju na OLED ekranima postavljenim između intsrument table i vrata. Iz Audija ističu da će vozači moći odabrati između tri različita moda pogleda u zavisnosti na situaciju u vožnji, odnosno da li se radi o vožnji autoputem, okretanju ili parkiranju.

Poznato je da će E-Tron standardno imati prilagodljivi ovjes koji će spuštati vozilo za 26 mm pri brzinama iznad 120 km/h. kako bi se smanjio otpor zraka. Osim toga, podvozje je potpuno zatvoreno, dok prednji i stražnji dio obloženi panelima.

Smanjenju otpora zraka doprinose i aktivni dovod hladnog zraka s elektronski kontrolisanim krilcima iza Audijeve prednje maske. Bočni otvori na prednjoj strani sadrže dodatne kanale s ciljem optimizacije protoka zraka. Čak i 19-inčni naplaci su aerodinamički prilagođeni, a posjeduju gume dimenzija 255/55 s niskim otporom.

Maksimalni domet Audija E-Tron iznosi više od 400 km, a tome doprinosi i velika litij-jonska baterija od 95 kWh postavljena u pod. Ona se može napuniti za 30 minuta na punjaču od 150 kWh.

Audi će produkcijsku verziju modela E-Tron predstaviti 30. augusta na Audi Summitu u Briselu u Belgiji. E-Tron Sportback će se pridružiti električnoj porodici 2019. godine.