auto
1

Audi dobija DEKRA certifikat za ugljični otisak

Klix.ba
Audi AG odredio je svoj ugljični otisak i kao prvi premium proizvođač automobila omogućio da se certificira prema, širom svijeta važećoj, normi ISO 14064.

Za to je kompanija vrednovala emisije u svim periodima životnog ciklusa automobila. Eksperti firmi DEKRA Certification GmbH i DEKRA Certification Inc. provjeravali su i potvrdili izvore podataka i obračune, koji se nalaze u osnovi. Sa ugljičnim otiskom Audi čini transparentnim svoje emisije stakleničkih gasova širom kompanije, tokom cijelog lanca stvaranja vrijednosti. Tako će kompanija moći ove ubuduće analizirati još ciljanije i djelotvornije.

Zaštita okoliša i čuvanje resursa imaju kod Audija veliku vrijednost, kao što potvrđuje direktor proizvodnje Audija Dr. Hubert Waltl: "Tako što smo odredili naš ugljični otisak i sad ga objavljujemo, mi postavljamo jasan znak. Mi činimo transparentnim glavne uzroke za emisije u našem lancu stvaranja vrijednosti i ove ćemo tokom cijelog životnog ciklusa dalje reducirati.“ Već za vrijeme procesa proizvodnje jednog automobila proizvodi se prosječno jedna četvrtina emisija njegovog cijelog životnog ciklusa. Zbog toga postaje neophodno, fokusirati se na sva područja utjecaja - Audi proizvodnju kao i lanac dobavljača", kaže Waltl. "Ovo je važan segment za što se klime tiče neutralnu mobilnost, koja pokriva cijeli životni ciklus od dobijanja sirovina do reciklaže".

Kao što potvrđuju eksperti firme DEKRA, ugljični otisak Audi koncerna širom svijeta iznosi 57 miliona tona CO2 ekvivalent (= CO2e) godišnje. Ova vrijednost odgovara oko 0,16 procenata CO2 emisija širom svijeta u 2012.godini. Prije svega emisije za vrijeme faze korištenja automobila (73 procenta), proizvodnja ugradbenih dijelova kod dobavljača (21 procenat) i Audi logistika (1,4 procenta) izazivaju bitan udio godišnjih emisija.

Utvrđeni ugljenični otisak obuhvata sve emisije stakleničkih gasova Audi koncerna tokom cijelog životnog ciklusa modela. Njegov obračun uslijedio je prema smjernicama internacionalno priznatog „Greenhouse Gas Protocol“. Pri tom su takođe uključene sve direktne i indirektne CO2e emisije (Scopes 1 i 2), napr. emisije proizvodnih uređaja i dobijanje struje i toplote kao i takozvane Scope 3 emisije, napr. u lancu dobavljača i logistike, proizvodnim tokovima i službenim putovanjima.

"Smatramo veoma bitnim poznavati ugljični otisak stakleničkih gasova. Mi smo detaljno vrednovali mnogobrojne izvore, tako da možemo emisije ubuduće još ciljanije analizirati i utvrditi efektivnije mjere za sve periode životnog ciklusa“, kaže dr. Dagobert Achatz, rukovodilac odjela Zaštita okoliša AUDI AG-a. "One služe za to, da se poveća efikasnost energije, da se štedi energija i konačno da se smanji naš ugljenični otisak (CO2 otisak)".

Vezano za 2008.godinu Audi će CO2 prosječnu potrošnju svojih automobila do 2016. smanjiti za 25 procenata. Tome doprinose napr. modeli kao Audi A3 e-tron, Audi A3 Sportback g-tron i Audi ultra modeli. Osim toga kompanija je realizovala mnogobrojne projekte, koji dodatno smanjuju CO2- emisiju. Primjeri za ovo su prije svega energetski efikasan računski centar sa TÜV certifikatom, dobijanje eko struje i toplote kao i sa regenerativnom strujom pogonjeni "zeleni voz", koji se koristi između Audi lokacija Ingolstadt i Neckarsulm i luke za utovar na Sjevernom moru Emden.