Tehnologija napreduje
83

Audi će se riješiti svih dugmadi iz svojih automobila

D. B.
Tehnološki napredak u dizajnu automobila je neizbježan, a kompanija Audi slijedi trendove.

Proizvođači automobila konstantno traže načine da učine stvari jednostavnijim, elegantnijim i boljim. Među onima koji prednjače na ovom putu svakako je Audi koji u svom modelu RS Q8 te većini najnovijih modela ima tri ekrana na armaturnoj ploči, odnosno za klaster, infotainment sistem i klima-uređaj. Time se njemačka kompanij riješila gotovo svih prekidača i dugmadi koja su obično prisutna u automobilima. Ipak, tu je još uvijek dugme za podešavanje jačine zvuka.

Međutim, Audi se ne namjerava zaustaviti, jer je šef Audijevog dizajna Marc Lichte za magazin Motor Authority kazao da će novi modeli imati mnogo ekrana i AR tehnologije.

To znači da će budući Audijevi modeli imati manje klastere koji će prikazivati manje informacija, a većinu posla će obavljati head-up ekran koji koristi AR tehnologiju. Dva velika ekrana na centralnoj konzoli će biti spojena u jedan ogromni panel osjetljiv na dodir.

Lichte shvata da se touch kontrole ne sviđaju svima, tako da će alternativni način za podešavanje zvuka audio sistema i dalje postojati, samo ne kao dugme.