Uz proslavu stogodišnjice
0

Aston Martin Racing najavio ambicioznu takmičarsku sezonu

Klix.ba
Povodom proslave stogodišnjice Aston Martina iz Aston Martin Racinga stigla je informacija kako će se ove godine maksimalno potruditi da osvoje najviše podijume na čuvenoj trci 24 sata Le Mansa, ali i u FIA-inom Svjetskom šampionatu izdržljivosti (World Endurance Championship).

Podstaknuti uspjesima koje su prethodne godine ostvarili u GT šampionatu, uz maksimalnu fokusiranost prema WEC-u, u ekipi su već potvrdili učešće sa četiri Vantagea GTE u klasama Pro i Am. Sva četiri automobila nastupiće na ovogodišnjem Le Mansu, što će biti najveći broj fabrički pripremljenih Aston Martina koji je do sada nastupio na jednoj trci. U rezervi se čuvaju još dva automobila.

U klasi GTE Pro nastupiće maksimalno dorađeni prošlogodišnji Aston Martini Vantage GTE sa startnim brojevima 97 i 99. Dan Sayers, glavni inžinjer u AMR-u, kaže: "Prilikom pripreme naših automobila za ovu sezonu tim se fokusirao na povećanje upravljivosti, uz optimiziranje ukupnih performansi.“

U bojama kompanije Gulf u vozilu sa brojem 97 nastupa Britanac Darren Turner kojem je ovo deveti nastup za Aston Martin Racing. Nijemac Stefan Mücke, koji je u timu od 2008. godine, opet će voziti uz Turnera. Njih dvojica nastupiće u svim trkama WEC kalendara, s ciljem osvajanja titule u klasi GTE Pro. Na 24 sata Le Mansa i na 6 sati Spa-Francorchampsa uz njih će nastupiti i povratnik iz klase LMP1, Britanac Peter Dumbreck. Drugi Vantage sa startnim brojem 99, koji će se također takmičiti u klasi GTE Pro, ugostiće nove članove Aston Martin Racinga. Vozač Formule 1, Brazilac Bruno Senna i Francuz Frédéric Makowiecki, voziće sve trke WEC-a, dok će im se na Le Mansu i Spa-Francorchampsu pridružiti Britanac Rob Bell.

Vantage sa startnim brojem 95, koji je pripremljen u skladu sa prošlogodišnjim specifikacijama za nastup u klasi GTE Am, rezervisan je za tri Danca: Allan Simonsen, Christoffer Nygard i Kristian Poulsen. Isti trio vozio je na prošlogodišnjem Le Mansu za ekipu Aston Martin Racing.

Drugi Vantage sa startnim brojem 96, koji će također nastupiti u klasi GTE Am, voziće Nijemac Roald Goethe i Britanac Stuart Hall, koji su se na prošlogodišnjoj trci 6 sati Silverstonea pokazali sjajnim tandemom. Uz njih, tu je i veoma uspješan britanski vozač Jamie Campbell-Walter.

Uz WEC šampionat, Turner, Mücke i Senna voziće i prvu u kalendaru trka američke Le Mans serije, 12 sati Sebringa.

“Prošle godine smo dokazali koliko su brzi i pouzdani naši automobili. Za ovu sezonu imamo 30 odsto novih komponenti. Smanjili smo težinu i optimizirali njenu raspoređenost. Unaprijedili smo i ovjes... Cilj je pobijediti na Le Mansu i osvojiti WEC šampionat. Pravo je zadovoljstvo imati ovakvu vozačku postavu u godini kada proslavljamo stogodišnjicu Aston Martin kompanije“, rekao je John Gaw, šef tima Aston Martin Racing.