Isporuke od juna
9

Aston Martin proizveo prvi DBX707, najsnažniji luksuzni SUV na svijetu

D. B.
Aston Martin je započeo proizvodnju svog SUV modela DBX707, a s proizvodne trake u St. Athanu je sišao prvi primjerak.

DBX707 pokreće 4,0-litarski twin-turbo V8 motor koji razvija 697 KS i koji ga čini trenutno najsnažnijim SUV-om na svijetu. Sada kada je proizvodnja zvanično počela, model će se isporučivati kupcima u više od 50 zemalja.

Aston Martin je uposlio novih 100 obučenih tehničara koji podržavaju proizvodnju modela DBX707 u postrojenju u St. Athanu. DBX je prvi produkcijski automobil koji će se proizvodi u Velsu nakon gotovo 50 godina, a DBX707 je prvi mdoel razvijen pod nadzorom Lawrencea Strolla, novog izvršnog predsjednika.

"DBX707 je simbol nove ere za Aston Martin i simbol sposobnosti brenda da kombinuje vrhunski luksuz s visokim performansama. Prve rekacije kupaca i medija su fantastične, a mi smo unaprijedili proizvodnju. Fantastično je što smo imali priliku razviti naš tim i ponuditi nove prilike za zapošljavanje ljudima iz lokalne zajednice", kazao je generalni direktor Aston Martina Michael Straughan.

DBX707 od 0 do 100 km/h ubrzava za 3,3 sekunde te dostiže maksimalnu brzinu od 310 km/h. Njegov snažni motor je uparen s novim i bržim devetostepenim automatskim mjenjačem i poboljšanim diferencijalom s ograničenim proklizavanjem, a unaprijeđen je i pogon na sva četiri točka te šasija.

Prve isporuke kupcima se očekuju prije kraja juna. Cijena osnovnog modela u Evropi iznosi nešto više od 220.000 eura.