Samo 107 primjeraka
17

Aston Martin predstavio bicikl Fascenario.3

Klix.ba
Rezultat zajedničkog projekta Aston Martina i njemačke kompanije Storck je cestovni bicikl koji će biti ponuđen u samo 107 primjeraka i to po cijeni od 17.527 eura.

Aston Martin nije ni prva ni posljednja automobilska kompanija koja je svoje ime stavila na okvir bicikla, a posljednji rezultat saradnje s poznatom njemačkom kompanijom Storck, u kojoj se biciklima bave od 1995. godine, je vrhunski cestovni bicikl Fascenario.3.

Masa aerodinamički optimiziranog karbonskog okvira iznosi samo 770 grama, a masa kompletnog bicikla iznosi 5,9 kilograma.

Obojen unikatnom bojom (Argentum Nero) iza koje stoji Aston Martinov Q odjel, bicikl je opremljen elektronski upravljanom pogonskom grupom RED eTap koju proizvodi kompanija SRAM. Kočnice Fibula2 isporučuje THM, a na točkovima ZIPP 303 NSW su Pirelli gume P Zero Velo.

U Aston Martinu kažu da se izmjena stepeni prijenosa u ovom slučaju obavlja ručicama na upravljaču koje podsjećaju na ručice za izmjenu stepeni prijenosa u njihovim automobilima s automatskim mjenjačima.

"Vrhunski sportski automobili i vrhunski bicikli imaju mnogo toga zajedničkog, a ovo je vjerovatno najbolji bicikl do sada, koji na sebi nosi ime automobilske kompanije", rekao je prilikom predstavljanja Markus Storck.