auto
5

Aston Martin: Lagondom protiv Rollsa i Bentleya

Klix.ba
Prvi čovjek Aston Martina Andy Palmer najavio je povratak imena Lagonda s kojim bi, kao samostalnim podbrendom, Aston imao adekvatne ultraluksuzne automobile za odvraćanje kupaca od kompanija Rolls-Royce i Bentley.

Andy Palmer je u izjavi za američki automobilski magazin Car and Driver rekao da u Aston Martinu, pored nekolicine započetih projekata na čijem vrhu je proizvodnja ultrasportskog modela Valkyrie, uveliko razmišljaju o ponovnom oživljavanju legendarnog imena Lagonda s kojim bi Aston Martin u ovom slučaju imao samostalan podbrand zadužen za proizvodnju isključivo ultraluksuznih automobila.

S modelima Rapide i Taraf (još luksuznija izvedenica modela Rapide S) Aston Martin je već pokazao da, pored sportskih, zna praviti i odlične luksuzne automobile. Onda nema sumnje da će poznato ime Lagonda imati sav potreban kredibilitet u segmentu u kojem godinama dominiraju Rolls-Royce i Bentley.

S ponovnim dolaskom Lagonde, Aston Martin bi model Rapide vjerovatno zamijenio s prvim crossover modelom DBX čija je premijera planirana 2019. godine.

Britansku automobilsku kompanija Lagonda 1906. godine osnovao je Amerikanac Wilbur Gunn, a od 1947. godine je u vlasništvu Aston Martina.