Kreću na važne zadatke
2

Aston Martin DBX707 je medicinski automobil Formule 1, Vantage zadržao ulogu sigurnosnog vozila

D. B.
Nova sezona Formule 1 počinje ove sedmice, a sada je definitivno poznato koji će Aston Martinovi modeli obavljati ulogu medicinskog i sigurnosnog automobila.

U martu 2021. godine su Aston Martin i AMG potpisali višegodišnje partnerstvo s FIA-om koje podrazumijeva ustupljivanje zvaničnog sigurnosnog i medicinskog automobila za potrebe šampionata Formule 1. Za nadolazeću novu sezonu, koja počinje ove sedmice, britanski proizvođač će ustupiti poznati Vantage sigurnosni automobil korišten i ranije, ali će mu se pridružiti novi DBX707 medicinski automobil, najsnažniji SUV na svijetu koji mijenja prošlogodišnji DBX. Oba će nositi zelenu livreju sličnu onoj koja krasi bolide dvostrukog F1 šampiona Fernanda Alonsa i njegovog kolege Lancea Strolla.

Automobile ćemo prvi put vidjeti ovog vikenda na prvoj utrci sezone, koja se vozi u Bahreinu. Coupe i SUV su dobili specijalnu opremu, kako izvana, tako i unutra, a sve s ciljem da što bolje obave svoje dužnosti.

DBX707 je opremljen protivpožarnim aparatima, torbama s medicinskom opremom i defibrilatorom. U poređenju sa standardnom verzijom, medicinska je dobila par kadica s pojasevima u šest tačaka, koje je odobrila FIA. Vozač i suvozač će imati pristup FIA-inom sistemu te komunikaciju s kontrolom utrke. Dostupni će biti i biometrijski podaci vozača, kao i sam TV prijenos. Na osnovu toga će medicinski tim moći brzo procijeniti eventualnu nesreću. Automobil će voziti Alan van Merwe.

DBX707 pokreće 4,0-litarski V8 twin-turbo motor koji razvija 697 KS. SUV od 0 do 100 km/h ubrzava za 3,3 sekunde te dostiže maksimalnu brzinu od 310 km/h. Njegov snažni motor je uparen s novim i bržim devetostepenim automatskim mjenjačem.

Sigurnosni automobil Vantage F1 Edition će biti povjeren Berndu Maylanderu. Njegov 4.0-litarski twin-turbo motor isporučuje 527 KS

Mercedes tek treba otkriti koje će automobile ustupiti Formuli 1 ove godine. Prošle sezone se koristio AMG GT Black Series kao sigurnosni, a GT 63 S 4-Door Coupe kao medicinski automobil.

Nova sezona Formule 1 će se sastojati od 23 utrke, a počinje 5. marta utrkom u Bahreinu. Posljednja utrka vozit će se 26. novembra u Abu Dhabiju.