Tehnologija smanjenja emisije CO2
0

ASA Auto na Danima redukcije CO2 u JI Evropi

Sarajevo-x.com
U okviru manifestacije Dani karbonske redukcije u jugoistočnoj Evropi DAKAR 2011. održava se i UNESCO-va Regionalna ljetna škola pod nazivom "Energetska efikasnost i obnovljivi izvori energije“. Tom prilikom polaznicima ljetne škole stručni saradnik za brigu o proizvodu ASA Auta, Jasmin Lučkin je predstavio tehnologiju smanjenja emisije CO2 koja se primjenjuje na automobilima Volkswagen koncerna.
Polaznici škole su mladi stručnjaci koji se bave pitanjima zaštite okoliša, klimatskih promjena i održive energije i razvoja.

"Izlaganje obuhvata tri osnovna segmenta smanjenja emisije CO2 kroz smanjenje potrošnje goriva. Prvi sistem je Blue Motion koji je na raspolaganju još od 2006. godine a radi se o sistemu koji koristi motor sa unutrašnjim sagorijevanjem, koji uz čitav niz tehničkih modifikacija ima za cilj smanjenu emisiju CO2“, ističe Lučkin.

Polaznicima ljetne škole ja predstavljena i hibridna tehnologija koja predstavlja kombinaciju motora sa unutrašnjim sagorijevanjem i elektro motra. Ova tehnologija je dostupna u Volkswagen Touareg Hybrid i Audi Q5. Ovakvom kombinacijom postižu se izvanredni rezultati na polju smanjenja emisije CO2, dok je potrošnja goriva na nivou malih gradskih automobila.

Također, prezentirana je i tehnologija blue-e-motion - potpuno električna vozila. Sistem je trenutno u testnoj fazi na modelu Volkswagen Golf koji ima potpuno električni pogon i prva serija je predata kupcima na testiranje. Serijska proizvodnja najavljena je za 2013. godinu.

Nakon teorijske prezentacije, učesnici su iz prve ruke saznali kako funkcioniše Blue Motion tehnologija. Model Volkswagen Passat B7 sa već ugrađenom Blue Motion tehnologijom je bio dostupan za praktične vježbe, a svi učesnici su bili oduševljeni njegovom efikasnošću i funkcionalnošću.

„Ovim je ASA AUTO kao generalni zastupnik vozila Volkwagen grupacije pokazao da ide u korak sa novim tehnologijama, podiže ekološku svijest građana i podržava edukaciju mladih eksperata na polju ekologije“, dodaje Lučkin.

Ljetna škola se svake godine održava u Fojnici, a ove godine je okupila preko dvadeset učesnika iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Srbije, Crne Gore, Albanije, Rusije, Njemačke te Italije. Namjenjena je mladim stručnjacima različtih profesija radi primjene multidisciplirarnog pristupa pri rješavanju problema održive energije, a ima i međunarodni karakter.

DAKAR je u Fojnici zvanično otvoren 22. augusta i traje do 2. septembra kada će polaznicima UNESCO-ve ljetne škole biti podjeljene diplome.