auto
6

Appleov senzor za otisak prsta bi uskoro mogao otključavati automobile

Klix.ba
Popularni iPhone već služi kao novčanik, kamera i još mnogo toga, međutim, uskoro bi mogao zamijeniti i ključeve automobila.

Apple je odustao od proizvodnje vlastitog samovozećeg automobila, no, tehnologiju će svakako nastaviti razvijati. Jedan od projekata je sistem otključavanja automobila pomoću senzora za otisak prsta, koji je dio iPhonea.

Kompanija je ranije patentirala ideju o uređaju koji šalje aktivacijsku poruku za otključavanje automobila, a to je obavljeno u maju ove godine. Međutim, na tržištu već postoje slične aplikacije, kao što su Viper SmartStart i BMW-ova aplikacija, koje omogućavaju otključavanje automobila pomoću smartphonea. Hyundai ima svoju BlueLink aplikaciju dostupnu putem Google Playja, koja funkcioniše i na Android Wear pametnim satovima. Ona omogućava otključavanje automobila, kao i njegovo lociranje te pokretanje motora.

No, bez obzira na sve, mogućnost otključavanja automobila pomoću senzora za otisak prsta na smartphoneu je i dalje primamljiva, a Apple bi to mogao omogućiti već naredne godine.

Vezani članci