auto
3

Apple razvija autonomni električni automobil

Klix.ba
Reuters je zahvaljujući svojim izvorima u kompaniji Tesla došao do informacija da Apple intenzivno radi na razvoju autonomnog električnog automobila koji bi trebao napraviti pravu malu revoluciju u polju individualnog transporta.

Projekat je nazvan "Titan" i na njegovom razvoju radi nekoliko stotina ljudi, uključujući i stručnjake iz automobilske industrije koje je regrutirao Apple posebno za ovaj projekt.

Sudeći prema informacijama izvora iz Tesle, Apple ne želi baš previše pomoći od samih proizvođača automobila, pa se sada kompanija posvetila prikupljanju informacija u vezi sa komponentama i proizvodnim metodama, s naglaskom na električne komponente i tehnologiju povezivosti automobila.

Informacije otkrivaju i to da je Apple osnovao tajnu laboratoriju krajem prošle godine kako bi radio na električnom automobilu koji bi imao i tehnologiju za autonomnu vožnju. Također, slično potvrđuju i drugi izvori koji tvrde da se rukovodstvo Applea već susrelo sa izvođačima i kompanijama sa kojima će sarađivati na ovom projektu, a jedna od njih je i Magna Steyr iz Austrije.