Povratak u SAD 2027.
0

Alpine tvornica radi punim kapacitetom kako bi zadovoljila potražnju

Klix.ba
Renaultova zasebna marka Alpine je objavila svoje prodajne rezultate za prvo polugodište. Istovremeno, francuski proizvođač navodi da njegova tvornica u Dieppeu radi punim kapacitetom kako bi zadovoljila veliku potražnju za modelom A110.

Iako je Alpine proizvođač koji proizvodi mali broj automobila godišnje, s prodajne tačke gledišta uživa u uspješnom prvom polugodištu 2023. godine. Francuska marka s proizvodnim pogonom u Dieppe-u objavila je rezultate prodaje nakon prvih 6 mjeseci ove godine. Sa 1.863 prodanih jedinica modela A110, to je 9 posto više nego u istom periodu 2022.

Osim toga, samo u junu Alpine je prodao 593 automobila, što predstavlja rekord francuske marke u mjesečnoj prodaji. Prethodni rekord datira iz marta 2019., kada je isporučeno 536 automobila. Glavni razlog rasta prodaje Alpine je proizvodni kapacitet tvornice. Proizvođač navodi da tvornica Dieppe u kojoj se proizvodi A110 radi punim kapacitetom kako bi zadovoljila vrlo veliku potražnju za jedinim modelom koji trenutno proizvodi. Zapravo, do kraja decenije, ova tvornica će se značajno proširiti kako bi mogla proizvoditi još više automobila, a tada će to već biti serija električnih modela različitih segmenata.

Jedan od bitnih razloga za ovim strateškim opredjeljenjem Renaulta je plan povratka 2027. na američko tržište sa Alpine markom, s obzirom da je tada 40-ta godišnjica od kada je francuska marka napustila SAD nakon loše prodaje modela Le Car (Renault 5).