Na legendarnoj stazi
29

Alfa Romeo 33 Stradale stigla u Monzu 56 godina nakon originala

D. B.
Prelijepi novi automobil kompanije Alfa Romeo, model 33 Stradale, stigao je u Monzu gdje je fotografisan uz Alfine F1 vozače Valtterija Bottasa i Guanyua Zhoua te njihov bolid C43.
Alfin bolid C43 koji se takmiči u aktuelnoj sezoni Formule 1 ovog će vikenda nositi specijalno "ruho" u čast cestovnog modela, a dio te livreje će biti i različiti zlatni detalji inspirisani bojom felgi superautomobila pod nazivom 33 Stradale.

Također, uz novu Quadrifoglio oznaku je ispisano ime modela "33 Stradale", a sve kako bi se proslavila 100. godišnjica od debija. Vrijeme i mjesto nisu izabrani slučajno, jer su zvaničnici Alfe Romeo odlučili pokazati novi 33 Stradale na istom mjestu gdje je debitovao i originalni model prije tačno 56 godina. Legendarni 33 Stradale je premijeru imao 31. augusta 1967. godine na legedarnoj stazi Monza u Italiji, na kojoj je Giuseppe "Nino" Farina pobijedio i postao šampion u prvoj sezoni Formule 1 1950. godine vozeći Tipo 158 Alfetta.

Treba reći da Alfa Romeo ovim potezom ne pokazuje nosi automobil kako bi privukla više kupaca, jer su planirana 33 primjerka već rasprodana i to prošle godine. U Monzi se nalazi prototip s obzirom na činjenicu da proizvodnja počinje 24. juna 2024. godine.

Prototip Alfa Romeo 33 Stradale ima 3,0-litarski twin-turbo V6 motor, no oni koji su kupili svoje primjerke mogu dobiti potpuno električnu verziju s tri motora i ukupno 750 KS, odnosno 130 KS više u odnosu na V6 motor.

Model 33 Stradale ide u historiju kao Alfin posljednji superautomobil s motorom s unutrašnjim sagorijevanjem, tako da uopće nije iznenađenje što se većina kupaca odlučila za verziju s V6 motorom. Snaga se prenosi na stražnje točkove preko osmostepenog automatskog ZF mjenjača, a automobil od 0 do 100 km/h ubrzava za manje od tri sekunde. Maksimalna brzina je veća od 322 km/h.

Prelijepi automobil je razvijen u saradnji s kompanijom Carrozzeria Touring Superleggera nakon sličnog partnerstva s firmom Zagato i dvosjeda Giulia SWB coupe.