Mercedes-Benz Actros
6

Actros dobio nagradu za dizajn “Red dot” 2012.

Klix.ba
Renomirani internacionalni žiri dodijelio je novom Actrosu nagradu za dizajn među 4500 prijavljenih proizvoda.
Prof. Dr. Peter Zec
Prof. Dr. Peter Zec
Mercedes-Benz najvišim estetskim vrijednostima određuje trendove u kamionskom dizajnu. Ovo je brandu iz Stuttgarta potvrdio i žiri najvažnijeg svjetskog takmičenja u dizajnu, koji je novom Mercedes-Benz Actrosu dodijelio prestižnu „Red dot“ nagradu.

Ukupno 1800 proizvođača i dizajnera iz 58 zemalja prijavilo je svoje radove stručnom žiriju takmičenja za „Red dot“ nagradu, koja se smatra jednim od najvećih priznanja za izuzetan dizajn. Ovaj ugledni internacionalni i nezavisni žiri razmotrio je više od 4.500 proizvoda, i pri tome vrednovao inovativno oblikovanje proizvoda, estetske kvalitete i izvanredan dizajn. Uvaženi žiri, pod vodstvom profesora Petera Zeca, inicijatora i direktora „Red dot“ nagrade, ocijenio je da novi Mercedes-Benzov kamion ispunjava zahtjevane kriterije. „Važan je dugovječan i funkcionalan dizajnerski idiom koji će biti privlačan, aktualan i moderan i narednih godina. U novom Actrosu savršeno su izbalansirani funkcionalnost i izgled.“

Glavni dizajner Mercedes-Benz komercijalnih vozila, gosp. Kai Sieber, složio se s ovom tvrdnjom, naglasivši da su kod ovog kamiona „oblik i funkcija u savršenom skladu.“ Već prva generacija Actrosa osvojila je ovu prestižnu nagradu 1988. godine.

Za vrijeme tržišnog predstavljanja novog Actrosa, Mercedes-Benz je objavio publikaciju pod nazivom „Dimensions“, koja je također nagrađena „Red dot“ nagradom, u kategoriji „Magazini i dnevna štampa“. Ova publikacija prezentira kamion na do sada jedinstven način, prikazujući novi Mercedes-Benz Actros više kao objekat dizajna nego kao sredstvo za rad. Fotografije, koje su korištene u publikaciji, karakterizira izuzetna ljepota i kompleksnost, a prezentirane su na neobičan način, što je konceptu publikacije dalo posebnu dramatičnost.