Alarmantno stanje
1.3k

Prekriveno gustom maglom: Sarajevo je večeras najzagađeniji grad u Evropi

Klix.ba
Foto: Kemal Softić/Klix.ba
(Foto: Kemal Softić/Klix.ba)
Opasno zagađen zrak i gusta magla prekrili su Sarajevo jučer i danas, čemu svjedoče i mjerenja Svjetskog tima za kontrolu kvalitete zraka (AQICN) koji je u glavnom gradu naše zemlje izmjerio najzagađeniji zrak u Evropi.

Prema mjerenjima AQICN-a, indeks kvalitete zraka na području općine Ilidža večeras iznosi 341, što je daleko više od dozvoljenog indeksa zagađenosti zraka koji iznosi 50. Sinoć je na Ilidži indeks kvalitete zraka iznosio čak 369. Prema centru grada zagađenje je manje, ali i dalje iznad dozvoljenog. Indeks kvalitete zraka na Otoci iznosi 164, a prema općini Stari Grad 95.

Boravak na otvorenom pod ovim uslovima izuzetno je opasan za građane.

Alarmantno stanje zagađenosti zraka danas je zabilježeno i u ostalim gradovima Bosne i Hercegovine. Tako je indeks kvalitete zraka u Tuzli iznosio 197, Zenici 121 i Slavonskom brodu 130. U ostalim dijelovima naše zemlje zagađenje zraka uglavnom ne prelazi dozvoljene vrijednosti.

Vrijednosti zagađenje zraka najmanje su u jutarnjim satima i planinskim predjelima. Međutim, od danas je u bh. gradovima prisutna i gusta magla koja otežava kretanje građanima. Svi letovi s Međunarodnog aerodroma Sarajevo večeras su otkazani zbog guste magle, dok je saobraćaj širom države usporen.

Poboljšanje uvjeta mogu donijeti samo vjetar, kiša ili snijeg. Međutim, prema podacima hidrometeoroloških zavoda BiH, naredna dva dana u našoj zemlji će preovladavati uglavnom oblačno i maglovito vrijeme. Nove padavine možemo očekivati tek za vikend i početkom iduće sedmice.

Najveća magla u BiH sutra ujutru će ponovo obaviti Sarajevo, a tokom dana se očekuje postepeno smanjenje naoblačnosti.

Podsjećamo, glavni grad BiH posljednjih godina bio je uvijek na vrhu liste zagađenih gradova Evrope. Trend zagađenja nastavlja se i ove godine, a najveće posljedice svakako će se odraziti na zdravlje građana.