Novi skandal
245

U Banjoj Luci služen parastos zločincu i četničkom vođi Draži Mihailoviću

D. Be.
Foto: bastionik.org
Foto: bastionik.org
U banjalučkom Sabornom hramu Hrista spasitelja danas je služen parastos ratnom zločincu iz Drugog svjetskog rata Dragoljubu Draži Mihailoviću.

Organizatori parastosta su bili Saborni hram Hrista spasitelja i Srpsko sabranje Baštionik.

"S namjerom izostavljamo titule i činove jer pred Bogom smo svi isti. Кraljevi i prosjaci, oficiri i vojnici. Ono što nas razlikuje samo su djela", naveli su u informaciji da su organizovali molitveni pomen Dragoljubu Draži Mihailoviću.

Istakli su i da "današnje generacije Srba duguju svojoj djeci istinu o ovom velikom vitezu i mučeniku u borbi za čast i slobodu Otadžbine."

Kako se navodi na web stranici ove organizacije, radi se o "dobrovoljnom, neprofitnom i nestranačkom okupljanju pravoslavnih Srba i svih ljudi dobre volje koji prihvataju principe i ciljeve Sabranja" koje se zalaže za "očuvanje duhovnog, kulturnog, istorijskog i drugog nasleđa srpskog naroda".

Draža Mihailović, bio je vođa četničkih formacija u toku Drugog svjetskog rata,a njegovi borci su počinili zločine u tom periodu. Mihailović je 1946. godine osuđen na smrt zbog ratnih zločina i kolaboracije s nacističkom Njemačkom, a nakon toga je strijeljan.

Bosna i Hercegovina nažalost i dalje nema Zakon o zabrani djelovanja fašističkih i neofašističkih organizacija ili nošenje njihovih simbola, a posljednja inicijativa o zabrani je pala u Parlamentarnoj skupštini BiH prije dvije godine.

Iz Banje Luke i općenito bh. entiteta RS svakodnevno se veličaju ratni zločinci, i iz Drugog svjetskog rata i iz posljednjeg rata odnosno agresije na Bosnu i Hercegovinu.

Iako Krivični zakon BiH propisuje i zatvorske kazne za veličanje ratnih zločinaca i negiranje zločna i genocida, Tužilaštvo BiH u ovim slučajevima još ništa nije konkretno uradilo. Genocid u Srebrenici je javno najviše negirao Milorad Dodik, predsjednik entiteta RS, kao i ostali zvaničnici vladajuće koalicije.