Brojna krivična djela
20

Tužilaštvo pokrenulo istragu protiv direktorice "Medice Zenica" i još četiri osobe

E. M.
Sabiha Husić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Sabiha Husić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Tužilaštvo Zeničko-dobojskog kantona otvorilo je istragu protiv direktorice "Medice Zenica" Sabihe Husić i još četiri osobe zbog postojanja osnova sumnje da su počinili krivična djela utaje poreza, zloupotrebe položaja, pranja novca i saučesništva, potvrđeno je za Klix.ba iz tužilaštva.

Udruženje "Medica Zenica" osnovano je prije skoro tri decenije s ciljem pružanja pomoći najranjivijim kategorijama u društvu kao što su žene i djeca koja su preživjela ratno silovanje i seksualno nasilje, mirnodopsko nasilje i druge oblike nasilja u porodici i zajednici, kao i preživjele trgovine ljudima.

Direktorica Sabiha Husić se tereti da je, prema izvorima lokalnog portala Zenicablog, "izvlačila" stotine hiljada KM putem raznih ugovora koje je pravila na svoje ime, ali i ime drugih osoba. Osobe, članice Nadzornog odbora, A. A., I. Š., F. Č. M. i H. B. se terete za saučesništvo u zloupotrebi položaja.

U slučaj istrage prije nego je došla pred Kantonalno tužilaštvo ZDK bile su uključene i druge institucije, a po prikupljanju podataka i istražnih radnji najvjerovatnije će biti podignuta optužnica.

"U cilju zaštite donošenja konačne tužiteljske odluke više informacija o predmetu ne možemo dati", kazali su nam iz tužilaštva.

Zeničku "Medicu" i direktoricu Sabihu Husić, koja je proglašena i "Ženom svijeta", posjećivala je i popularna glumica Angelina Jolie, britanski ministar vanjskih poslova William Hague te niz drugih zvaničnika. Tokom svog djelovanja "Medica Zenica" je imala brojne donatore širom svijeta, ali i domaće institucije koje su davale podršku radu i pružale pomoć najranjivijim kategorijama društva.