Svjetska banka
0

Zoellick upozorio na rast cijena goriva i hrane

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Predsjednik Svjetske banke Robert Zoellick izjavio je u ponedjeljak da se međunarodna zajednica suočava s prijetnjom povećanja cijena goriva i hrane i pozvao čelnike zemalja Grupe osam (G-8) da poduzmu hitne mjere kako bi zaštitili najugroženiji dio svjetskog stanovništva.

Zoellick je upozorio kako rast cijena prijeti da "odvede najmanje 100 miliona ljudi do ekstremnog siromaštva i obezvrijedi uspjeh postignut tokom posljednjih sedam godina na njegovom suzbijanju".

"Način na koji ćemo odgovoriti na dvostruku opasnost od rasta cijena goriva i hrane jeste test globalne obaveze da se pomogne najugroženijima", rekao je Zoellick u Međunarodnome medija centru u mjestu Rusucu, tridesetak kilometara udaljenom od japanskog otoka Hokaida na kome se održava samit G-8.

"To je test na kojem ne smijemo pasti", istaknuo je predsjednik Svjetske banke.

Zoellick je dodao kako se ne može očekivati da samit G-8 razriješi sve svjetske probleme, djelimično i zbog toga što na njemu "nisu prisutne mnoge važne ličnosti", prenijela je agencija Kyodo.

Predsjednik Svjetske banke je naglasio da su svijetu potrebni "novi izvori (sirovina), akcije i rezultati u realnom vremenskom periodu".

Uoči trodnevnog samita G-8, koji je počeo u ponedjeljak, Zoellick je uputio pismo japanskom premijeru Yasui Fukudi, u kojem ga je upozorio da je svijet prvi put od 1973. godine pogođen u isto vrijeme rekordnim cijenama nafte i hrane.

"Ulazimo u opasnu zonu", napisao je Zoellick.