Obavještajni podaci
106

Zlokobna najava s Baltika: Rusija se priprema za vojni sukob s NATO-om

B. H.
Foto: Telegram
Foto: Telegram
Rusija se priprema za mogući vojni sukob s državama Sjevernoatlantskog saveza (NATO), koji bi se mogao dogoditi u sljedećih deset godina, objavila je u utorak estonska vanjska obavještajna služba.

"Rusija je krenula putem dugotrajne konfrontacije i Kremlj se vjerojatno priprema za mogući sukob s NATO-om koji bi se mogao dogoditi u sljedećih deset godina", rekao je šef estonske obavještajne službe Kaupo Rosin, dodajući da je ovo zaključak je donesen na temelju planova Rusije da udvostruči broj snaga raspoređenih na granici s Finskom i baltičkim državama.

Dodao je da je ruski vojni udar vrlo malo vjerovatan u kratkom roku, dijelom zato što Rusija sada treba svoje trupe u Ukrajini. Napad će ostati malo vjerovatan sve dok Evropa također jača svoje oružane snage kako bi parirala ruskim.

"Ako se ne pripremimo, vjerovatnoća ruskog vojnog udara bit će mnogo veća", dodao je Rosin, dodajući da se, prema njegovim riječima, NATO i njegovi saveznici kreću u dobrom smjeru.

Baltičke zemlje povećale su svoju vojnu potrošnju na više od dva posto BDP-a nakon što je Rusija anektirala ukrajinski poluotok Krim 2014. godine. NATO saveznici također su tamo povećali svoju prisutnost vojnika.

Njemačka planira poslati 4.800 vojnika u regiju u stanju pune pripravnosti do 2027. u svom prvom stalnom stranom raspoređivanju nakon Drugog svjetskog rata.

Sve veći broj zapadnih dužnosnika upozorava na vojnu prijetnju Rusije zemljama na istočnom krilu NATO-a i poziva Evropu da se pripremi za ponovno naoružavanje.