Putin u Katinu
0

"Zločin se ne može ničim opravdati"

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Zločin se ničim ne može opravdati, izjavio je ruski premijer Vladimir Putin u srijedu u Katinu, poprištu pokolja što ga je 1940. počinila Staljinova politička policija nad oficirima poljske vojske, ali se nije izvinio za zločin, što su mnogi od njega očekivali, javile su agencije.

U pratnji poljskog kolege Donalda Tuska ruski premijer prvi je put došao u Katin blizu Smolenska na zapadu Rusije, na obljetnicu pokolja počinjena u doba sovjetskog diktatora Josifa V. Staljina.

  • Zločin se ničim ne može opravdati. Moramo očuvati sjećanje na prošlost. Nemamo moć promijeniti prošlost, ali možemo utvrditi povijesnu istinu i pravdu, citira agencija AFP-a ruskog premijera na službenoj komemoraciji na groblju u Katinu.

Njemačka agencija dpa ističe da je ruski premijer dolaskom u Katin nastojao poboljašti odnose sa susjednom Poljskom, ali se nije ispričao, čemu se se mnogi Poljaci nadali.

Poljska televizija TVN 24 komentirala je da je Putin izbjegao izvinjenje i zločin pripisao "totalitarizmu" te "staljinizmu".

Sovjetska tajna policija u Katinu je ubila 22.000 poljskih oficira i pokopala ih u masovnim grobnicama. Nakon Drugog svjetskog rata, kad je Poljska potpala pod interesni krug komunističkog Sovjetskog Saveza, Moskva je zločin pripisala nacističkoj Njemačkoj i skrila povijesne dokaze.

Odgovornost za zločine Rusija je priznala tek 1990., a Putin je najviši ruski dužnosnik koji je prisustvovao godišnjoj komemoraciji što su se počele održavati nakon pada komunizma 1989.

Dvojica premijera slušala su kršćansku, jevrejsku te muslimansku molitvu za mrtve pred spomenikom žrtvama. Premijeri su bili i na pravoslavnoj molitvi na ruskoj strani groblja gdje je pokopan nepoznat broj žrtava velikih sovjetskih čistki 30-ih godina.

Komemoraciji su prisustvovali i bivši vođa poljskog sindikata Solidarnost i poljski predsjednik Lech Walesa te prvi nekomunistički premijer Tadeusz Mazowiecki.

Poljsko-ruska naučna grupa, osnovana 2002. radi istrage pokolja, trebala bi svoje spoznaje predstaviti Tusku i Putinu.

Žrtve pokolja u Katinskoj šumi bili su ratni zarobljenici sovjetske Crvene armije koja je 17. septembra 1939. upala u Poljsku nekoliko sedmica pošto je to učinila nacistička Njemačka koja je sa Sovjetskim Savezom sklopila pakt Ribbentrop-Molotov.

Većina oficira bili su poljski katolici, a bilo je među njima i poljskih jevreja, muslimana iz malene tatarske manjine, pravoslavaca i protestanata, podsjeća Hina.