Svijet
0

Zimsko nevrijeme na sjeveroistoku SAD-a

FENA
Sjeveroistok SAD-a, područje Velikih jezera i Nove Engleske, u subotu i nedjelju je zahvatilo novo zimsko nevrijeme donoseći niske temperature, snijeg, ledenu kišu i poledicu na cestama, uz desetke prometnih nesreća te otkazivanje i odgađenje stotina letova u zračnom prometu.

Nacionalna meteorološka služba izdala je upozorenje za zimsku oluju za ogromno područje od saveznih država Mičigen i Indijana do Majnea na altantskoj obali, dok ekipe zimske službe nastoje održati prohodnost cesta uz gusti snijeg, kojeg je do sada u prosjeku palo od 20 do 35 cm.

Iz Masačusetsa je izviješteno o desecima prometnih nesreća, većinom manjih, zbog zaleđenih i snijegom zametenih cesta. Policija je u Mičigenu izvijestila o nizu manjih prometnih udesa diljem države.

U zračnoj luci O'Hara, u Chicagu, u subotu navečer je zbog lošeg vremena otkazano više od 200 letova, a niz letova je odgođen, rekao je glasnogovornik aerodroma.

U Bostonu, gdje se očekuje oko 20 cm snijega, u zračnoj luci Logan još nema odgađanja, no vlasti pozivaju putnike da provjere termine polijetanja.

Nevrijeme je dovelo i do prekida opskrbe strujom, najčešće zbog rušenja stupova s vodovima okovanim ledenom kišom. Više od 100.000 kućanstava u nedjelju je ostalo bez struje u dijelovima Pensilvanije, izvijestila je lokalna elektrodistribucija.

U prometnim nesrećema do sada su poginule dvije osobe.

U oluji koja je prije sedmicu dana zahvatila Oklahomu, Kanzas i Misuri, poginulo je najmanje 38 osoba, većinom u prometnim nesrećama a bez struje je ostalo gotovo pola miliona kućanstava.

Hiljade domova, prenosi Hina, i poslovnih objekta u tim državama i dalje je bez električne energije.