Svijet
5

Žene u crnom: Srbija je sigurna kuća za one koji su skrivali Ratka Mladića

Anadolija
Foto: Tanjug
Foto: Tanjug
NVO Žene u crnom u centru Beograda obilježile su desetogodišnjicu ubistava dvojice gardista, Dragana Jakovljevića i Dražena Milovanovića, na redovnom odsluženju vojnog roka, u kasarni Topčider, za koja još uvijek nisu pronađeni počinioci.

Glavna koordinatorka ove organizacije Staša Zajović za Anadoliju je rekla da danas zajedno sa porodicom Jakovljević obilježavaju "desetogodišnjicu svirepog, okrutnog i mučkog ubistva“ i dodala:

"To je jedan od najstrašnijih državno-organizovanih zločina i mi se plašimo da samim tim što do današnjeg dana postupak nije čak ni u pretkrivičnoj fazi potvrđuje ono što mi znamo, a to je da je ova država sigurna kuća za one koji skrivaju već deset godina istinu o ubistvu gardista, da je sigurna kuća za sve one koji su skrivali Ratka Mladića, a da je to prosto dokaz beščašća i Vojske i potpune bahatosti ove države.“

Kako je navela Zajović, povodom ovog dana, Žene u crnom organizuju čitav niz aktivnosti i to u znak podrške "hrabroj i neumornoj borbi“ porodica Jakovljević i Milovanović i to u državi koja se potpuno oglušila o njihove vapaje i zahtjeve.

"Mi, također, ovim izražavamo i naše saosjećanje sa porodicama i smatramo da ovo nije lični i privatni bol ovih porodica, nego čitave društvene zajednice, kojoj saosjećanje sa ovim porodicama pomaže da povrate lice ljudskosti i bez solidarnosti društvene zajednice i kažnjavanja počinilaca mučkog ubistva, porodice Jakovljević i Milovanović ne mogu da se oporave“, rekla je Zajović.

Upitana šta je do sada država Srbija preuzela povodom otkrivanja počinioca ovih ubistava, Staša Zajović je istakla:

"Država se isključivo brinula kako da sakrije zločinačke tragove ubistava ovih gardista i kako da prikrije one koje su skrivali Ratka Mladića. To je uvredljivo i za porodice i za nas koji se 23 godine borimo neumorno za kažnjivost zločina, kako u ratu, tako i u miru, kako za zločine počinjene u naše ime van granica ove države, tako i unutar ove države.“

U kasarni na Topčideru u Beogradu, povodom desete godišnjice od stradanja Dragana Jakovljevića i Dražena Milovanovića, jutros su se okupile porodice vojnika, a tom prilikom je advokat porodica ubijenih vojnika, Predrag Savić rekao da je na desetak metara od mjesta gdje su oni poginuli 2004. godine pronađen dobro očuvani, zamaskirani tunel za koji su ranije u vojsci tvrdili da je trafo-stanica.

Petog oktobra 2004. godine, utvrđeno je da su Jakovljević i Milovanović ubijeni dok su bili na straži. Uprkos prvobitnim tvrdnjama da se radilo o ubistvu i samoubistvu, istragom je utvrđeno da je vojnike ubila treća osoba.

Prema prvim spekulacijama, kao motiv za ova ubistva navedeno je da su gardisti slučajno vidjeli tada odbjeglog haškog optuženika Ratka Mladića, što je ove godine, na suđenju Mladiću, potvrdio i haški tužilac.

Tužilac za ratne zločine u Srbiji Vladimir Vukčević, prije tri godine, rekao je da je istraživanjem kretanja Ratka Mladića za vrijeme njegovog bjekstva utvrđeno da se on nije nalazio u ovoj kasarni u vrijeme kada su gardisti ubijeni.