Generacijski problem
0

Delić: Saznao sam za priču muškarca čija je majka boravila u sigurnoj kući, a koji je ubio svoju suprugu

A. Ku.
Foto: Facebook
Foto: Facebook
Federalni ministar rada i socijalne politike Adnan Delić objavio je tragičnu priču koju je saznao prilikom današnje posjete Sigurnoj kući u Sarajevu. Ukazao je da je nasilje u porodici problem koji se prenosi s jedne generacije na drugu.

"Danas u Sigurnoj kući u Sarajevu koju su pokrenule žene prije više od 20 godina slušao sam nebrojena teška iskustva žena koje su prije nekoliko godina na brizi imale ženu žrtvu porodičnog nasilja, majku sa djetetom. Dječakom. Nedavno je taj dječak, sada odrasli čovjek, ubio svoju suprugu koja je također s njihovim sinom boravila u toj istoj sigurnoj kući. Majke nema, otac je ubica, a dječak je u domu za nezbrinutu djecu. Nasilje koje se prenosi s generacije na generaciju. Tuga koja se prenosi s generacije na generaciju", napisao je Delić na Facebooku.

Dodao je da nasilje u porodici i nasilje nad ženama nije problem koji je "od jučer" te se neće ni riješiti tako brzo.

Podsjetimo, Ministarstvo rada i socijalne politike FBiH u saradnji sa pet sigurnih kuća u Sarajevu, Mostaru, Bihaću, Zenici i Tuzli provodi niz aktivnosti povodom 16 dana aktivizma (od 25. novembra do 10. decembra) u borbi protiv rodno zasnovanog nasilja.