"Hljeb, rad, sloboda"
19

Žene u Afganistanu protestvovale protiv talibana: Obrazovanje je naše pravo, otvorite škole

S. M.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Oko dvadesetak afganistanskih žena uzvikujući "hljeb, rad, sloboda" protestvovalo je u nedjelju u glavnom gradu protiv oštrih ograničenja prava žena koje provode talibanske vlasti.

Od preuzimanja vlasti u augustu, talibani su smanjili minimalna prava koja su žene ostvarile tokom dvije decenije američke intervencije u Afganistanu.

"Obrazovanje je moje pravo! Ponovo otvorite škole!" skandirali su demonstranti, od kojih su mnogi nosili velove koji su pokrivali lice, dok su se okupljali ispred ministarstva obrazovanja.

Demonstranti su marširali nekoliko stotina metara prije nego što su završili skup dok su vlasti rasporedile talibanske borce u civilu, javio je dopisnik AFP-a.

"Željeli smo da pročitamo deklaraciju, ali talibani to nisu dozvolili", rekla je učesnica Zholia Parsi.

"Nekim djevojkama su uzeli mobilne telefone i spriječili nas da fotografišemo ili snimamo naš protest", dodala je.

Nakon preuzimanja vlasti, talibani su obećali blažu verziju oštre islamističke vladavine koja je karakterizirala njihov prvi dolazak na vlast od 1996. do 2001. Mnoga ograničenja su već nametnuta. Desetine hiljada djevojčica isključeno je iz srednjih škola, dok je ženama zabranjen povratak na mnoge državne poslove.

Ženama je također zabranjeno da putuju same i mogu posjećivati ​​javne bašte i parkove u glavnom gradu samo danima odvojenim od muškaraca. Ovog mjeseca, vrhovni vođa zemlje i talibanski lider Hibatullah Akhundzada rekao je da bi žene općenito trebale ostati kod kuće.

Naređeno im je da se potpuno pokriju, uključujući i svoja lica, ako imaju potrebu da izađu u javnost. Dekret, koji je izazvao međunarodno nezadovoljstvo, nosio je odjeke prve vladavine talibana, kada su učinili da je za žene obavezna burka koja pokriva sve.

Talibani su također zabranili proteste koji pozivaju na ženska prava i odbacili pozive Ujedinjenih naroda da ponište svoja ograničenja.