Svijet
0

Žena kao pola svjedoka, žrtve silovanja kao optuženice i drugi zakoni

Klix.ba
Foto: AFP
Foto: AFP
Nakon što su se u subotu žene u Saudijskoj Arabiji pobunile protiv zakona prema kojem ne mogu voziti automobil, Washington Post je objavio još nekoliko zakona kojima su ženama zabranjene određene aktivnosti u pojedinim zemljama svijeta.

U nekim dijelovima Indije pravila o sigurnosti na cesti ne važe za žene. One su izuzete iz pravila o nošenju kaciga dok se voze na motorima, što je propust koji godišnje uzme hiljade života. Zagovornici poštivanja prava žena tvrde da je ovdje riječ o pravilu koje je proizašlo iz kulture devalvacije ženskog života. Na drugoj strani, oni koji podržavaju zabranu nošenja kacige, kažu da je to odgovor na zahtjeve žena da sačuvaju frizuru i šminku.

Žena se u Jemenu smatra polovinom svjedoka, dakle žena se pred sudom ne smatra osobom. Generalno, svjedočenje žene se ne uzima ozbiljno ukoliko iza njega ne stoji svjedočenje muškarca. Žene ne mogu svjedočiti u slučaju preljube, klevete, krađe i sodomije.

U Saudijskoj Arabiji i Vatikanu žene ni danas nemaju pravo glasa. Međutim, kraljevskim dekretom izdatim 2011. godine Saudijke će na izborima 2015. dobiti to pravo, te će Vatikan ostati jedina zemlja u kojoj glasaju samo muškarci.

U Ekvadoru ženama nije dozvoljeno abortirati, osim onim mentalno bolesnim. Ovdje se zakon često koristi za kriminalizaciju pobačaja.

U Maroku i Saudijskoj Arabiji žrtve silovanja mogu biti optužene. Dakle, dok mnoge zemlje padaju na ispitu zaštite žrtava silovanja, neke idu i korak dalje te kažnjavaju žene koje su dom napustile bez pratnje muškarca ili bile same u muškom društvu, te poslije zatrudnjele.

Nedavno se na naslovnicama listova u Maroku i svijetu našla 16-godišnja Amina Filali, koja se ubila nakon što je sud odredio da se mora udati za osobu koja ju je silovala, u skladu sa politikom koja poništava optužbe za silovanje ukoliko se dvije strane vjenčaju.

U Jemenu ženama nije dozvoljeno da napuštaju kuću bez dozvole supruga, osim u hitnim slučajevima, naprimjer ako se nešto desi njenim roditeljima.