Sablasni prizori iz Japana
0

Zemljotres zaustavio vrijeme u osnovnoj školi

Sarajevo-x.com
Televizijska kuća CNN objavila je na svom portalu priču o osnovnoj školi Togura, čija je zgrada jedna od rijetkih u oblasti Miyagi koje su izdržale razorni zemljotres i nalet smrtonosnog cunamija.
Škola je smještena svega 100-ak metara od morske obale. CNN-ova ekipa ušla je u zgradu zajedno sa direktorom Atsushijem Asokawom.

Na trećem spratu pronašli su mulj, morsku travu i ribarske mreže. Na jednom od zidova vrijeme na satu stalo je na 2.46 sati, u momentu kada je zemljotres jačine devet stepeni Richterove skale pogodio Japan.

U učionicama su isprepletene igračke, torbe, drveće, pijesak i morska trava. Školski pribor i torbe ostavljene su u učionicama kada je 107 učenika od šest do 12 godina glavom bez obzira bježalo spašavajući svoje živote.

Direktor Asokowa je zabrinut, jer je školu pohađalo 108 učenika. Jedan je tog dana bio odsutan sa nastave i sada se vodi kao nestao. Ostatak učenika je u obližnjem skloništu, a brigu o njima vode nastavnici.

Oni su sretnici, jer je polovina od 9.500 stanovnika Minamisanrika nestala u cunamiju koji je potopio grad.

"Djeca su se od zemljotresa sakrila ispod stola. Nakon toga su izašli u dvorište i potom pobjegli na brdo iza škole", prisjeća se direktor Asokawa.

Osnovna škola Togura stoji na sredini onoga što je nekada bio grad. Danas su tu teško vidljivi tragovi ljudskog postojanja.

Direktor Asokawa u zgradi traži važne dokumente, kako bi vladu pitao za dalje korake.

"Čekat ću djecu da se vrate", rekao je direktor Asokawa za CNN.