Hillary Clinton
0

"Zemlje u Zaljevu su na lošem putu intervenirajući u Bahreinu"

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Američki državni sekretar Hillary Clinton ocijenila je u srijedu u intervjuu za američku televiziju CBS da su u države u Zaljevu "na lošem putu" nakon što su poslale naoružane trupe u Bahrein da pomognu zaustavljanje pobune.

Ove zemlje "su poslale trupe da podrže bahreinsku vladu. One su na lošem putu", izjavila je Hillary Clinton, koja se nalazi u posjeti Kairu.

Hillary Clinton je u utorak pozvala da se pregovara kako bi se riješila politička kriza koja potresa malo kraljevstvo, saveznika SAD-a.

Saudijska Arabija i Ujedinjeni Arapski Emirati, članice Vijeća za saradnju u Zaljevu, kao što su i Oman, Katar, Kuvajt i Bahrein, uputili su u ponedjeljak trupe u Bahrein odgovarajući na "molbu za podršku" vlastima u kraljevstvu kojem je na čelu sunitska dinastija El-Halifa.

Bahreinske snage reda preuzele su u srijedu kontrolu u centru glavnog grada Maname, nakon jednomjesečnih demonstracija i krvavog napada na šiitske demonstrante u srijedu koji se završio smrću troje demonstranata i dva policajca.