Demografski forum
100

Željka Cvijanović putuje u Mađarsku, učestvovat će na skupu koji tradicionalno okuplja desničare

V. K.
Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba
Članica Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željka Cvijanović boravit će danas u radnoj posjeti Mađarskoj gdje će održati govor u sklopu sada već tradicionalnog Demografskog foruma u Budimpešti.
Kao i prethodnih godina i tokom ovog samita učesnici će najviše raspravljati o temama koje se tiču tradicionalnih vrijednosti kao i porodice, a kako je najavljeno iz Predsjedništva BiH Željka Cvijanović trebala bi se obratiti prisutnima prvog dana Foruma i to na temu "Porodica - ključ sigurnosti".

U okviru posjete predviđen je i bilateralni sastanak sa predsjednicom Mađarske Katalin Novak.

Ono što je godinama karakteristika ovog skupa u Budimpešti jeste da to da mađarski zvaničnici većinom na njemu okupljaju desno orijentirane lidere, ali i niz drugih zvaničnika iz vjerskog i ekonomskog sektora.

Tako će samit i ove godine imati nekoliko tema, a bit će otvoren diskusijom pod nazivom "Crkveni blagoslov" gdje će se obratiti zvaničnici Sirijske pravoslavne crkve, Katoličke crkve u Mađarskoj kao i predstavnici Mađarske evangelističke crkve.

Obraćanje će se nastaviti prezentacijom kontroverznog psihologa Jordana Petersona, a glavni dio programa rezervisan je za, kako je naglašeno, sesiju na visokom nivou gdje će učestvovati predsjednica Mađarske Katalin Novak, predsjednik Bugarske Rumen Radev, premijerka Italije Giorgia Meloni kao i mađarski premijer Viktor Orban.

Nakon toga, planirano je i obraćanje članice Presdjedništva BiH Željke Cvijanović, a program će biti završen obraćanjem američkog ekonomiste Jamesa Heckmana i stručnom panel diskusijom na kojoj će se govoriti o nauci i demografiji.

Drugi dan samita očekuje se sličan program na ministarskom nivou, a kao jedna od gošći najavljena je i ministarka u Vladi Srbije Darija Kisić-Tepavčević. Program će biti okončan gostovanjem motivacionog govornika Nika Vujičića.