SAD
0

Zbog ubistva brata 12-godišnjaku doživotna robija?

Sarajevo-x.com
Dvanaestogodišnjak Cristian Fernandez koji je svog mlađeg brata pretukao do smrti mogao bi postati najmlađi Amerikanac osuđen na doživotnu robiju.

Tužioci su izjavili kako žele doživotni zatvor za dječaka, kako bi ga spriječili da ponovo ubije.

Tužioc Angela Corey je kazala: "Moramo zaštiti društvo od ovog mladog čovjeka." Ona je preporučila da mu se sudi kao odrasloj osobi.

Ako Fernandez bude optužen i osuđen kao maloljetnik, bit će oslobođen kada napuni 21 godinu.

Fernandez je optužen da je pretukao svog mlađeg brata Davida Galarriagoa u njihovom domu u Jacksonvilleu na Floridi.

Dvogodišnjak je preminuo zbog slomljenje lobanje i krvarenja u mozgu. Umro je nakon dva dana u bolnici. Autopsija je pokazala da su povrede nastale tupim udarcima sličnim onima šakom.

Fernandez je i ranije napadao svog brata i pri tome mu slomio nogu.

Tužioci su odlučili optužiti Fernandeza kao odraslu osobu, nakon što su proučili njegovu nasilnu prošlost.

Državni tužioc Angela Corey je kazala: "Moramo intervenisati sada i donijeti tešku odluku, da bisno zaštitili društvo od ovog mladog čovjeka".

Prema izvještaju Fernandez je čuvao svog brata, dok im je majka, Biannela Susana, bila odsutna. Kada se majka vratila pronašla je mlađeg sina u nesvjesti, prenosi Daily Mail.

Umjesto da je pozvala hitnu pomoć, ona je obrisala krv s njegovog lica, promijenila mu odjeću i stavila led na njegovo lice, nadajući se da je samo kontuzija i da će se dječak probuditi.

Policija je izvjestila da je majka čekala dva sata prije nego što je sina odvela u bolnicu.

Doktori su kazali policiji da se pomoć djetetu odmah ukazala imao bi šanse da preživi.

Prema sudskim dokumentima ovo je drugi put da je Fernandez povrijedio Davida. Mlađem bratu je slomio nogu u januaru, a policiji su kazali da je pao. Sudski dokumenti pokazuju da je Susana kasnije priznala da je lagala istražiteljima i da je Fernandez slomio nogu Davidu hrvajući se sa njim.

Fernandez je najmlađa osoba koja je optužena kao odrasla osoba za ubistvo prvog stepena. Za ovo mu prijeti kazna doživotne robije.

Njegova majka optužena je za ubistvo iz nemara.