Njemačka
0

Zbog seksualnog skandala ostavke u prestižnoj internatskoj školi

SRNA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Većina članova Upravnog odbora prestižne njemačke internatske škole podnijela je ostavke nakon otkrića da je najmanje osam nastavnika ove ustanove prisiljavalo učenike na seksualne odnose prije više od dvije decenije.

Informacije o seksualnom zlostavljanju u ovoj sekularnoj školi uslijedile su nakon što se više katoličkih institucija u Njemačkoj, SAD i Irskoj suočilo se sa sličnom zaostavštinom.

Među bivšim učenicima škole Odenvald u blizini južnog grada Hoffenheima su poslanik u Evropskom parlamentu Danijel Kon-Bendit i pokojni njemački pisac Klaus Man.

Pet od sedam članova Upravnog odbora škole formalno je podnijelo ostavke nakon što su obećali da će to učiniti početkom prošle sedmice.

Bivši učenici traže "čišćenje" škole koju vodi neprofitna  korporacija, koja nije povezana sa Katoličkom crkvom.

Samo su direktor škole Margarita Kaufman i upravnik Meto Salijević ostali na svojim funkcijama.

Škola je saopštila da su 33 bivša učenika prijavila da su seksualno zlostavljana u periodu od 1966. do 1991. godine.
Filip Šturc, jedan od 30 članova upravnog savjeta  neprofitne korporacije, nije želio da potvrdi  pisanje lista "Špigl" da je 40 bivših učenika uložilo pritužbe i da su imenovana dva bivša nastavnika kao krivci.

Katolička crkva je u žarištu većine skandala u vezi sa seksualnim zlostavljanjem djece, a posbeno se ističe  zaposlenje osuđenog pedofila 1980. godine kao sveštenika u Minhenu u vrijeme kada je Jozef Racinger, sada papa Benedikt Šesnaesti bio nadbiskup.

Sekularne i protestantske grupe takođe su priznale da su podbacile u toj oblasti i da nisu ispravno procesuirali napade pedofila na djecu koja su im bila povjerena.