"Vatreno oko"
483

Zbog pucanja plinovoda u Meksičkom zaljevu na površini okeana se formirao vatreni prsten

V. K.
Neobična pojava u Meksičkom zaljevu (Foto:Screenshot)
Neobična pojava u Meksičkom zaljevu (Foto:Screenshot)
Meksička državna naftna kompanija saopćila je u subotu kako je dan ranije došlo do požara podmorskog plinovoda u Meksičkom zaljevu, a miješanje vatre i vode dovelo je do specifičnog procesa na površini okeana koji je zainteresovao mnoge.

Naftna kompanija Petroleos Mexicanos u saopćenju je navela kako su nakon informacija o pucanju cijevi poslali brodove kako bi na površini vode ugasili požar, što je svakako proces koji se rijetko viđa.

Kako se navodi, nakon incidenta, kompanija je uspjela staviti požar pod kontrolu pet sati poslije.

Iako je nesreća izazvala velike probleme kompaniji, javnost je zainteresovao tzv. "vatreni prsten" koji se formirao nakon eksplozije. Mnogi su ovu pojavu na društvenim mrežama nazvali i "vatrenim okom" s obzirom na specifičan izgled.

[TWITTER]1411075158006284290[/TWITTER]

"Radnici su nakon pet sati ugasili požar. Koristili su dušik kako bi pod kontrolu stavili vatru što je nalikovalo na rastopljenu lavu koja se 'kovitlala' na površini okeana", saopćili su iz meksičke kompanije.

Ipak, iz kompanije su naveli kako eksplozija nije dovela do curenja nafte u more čime je spriječena ekološka katastrofa, a sama interna istraga o razlozima eksplozije bit će nastavljena i u narednim danima.